Κόσμος

Iαπωνία: Μέσα σε 35 χρόνια διπλασιάστηκαν τα νησιά της, ξεπερνώντας τις 14.000

Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας είναι ο διπλάσιος απ’ αυτόν που πίστευαν μέχρι τώρα ότι διαθέτει η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη φαρέτρα τους, η νέα καταμέτρηση των ερευνητών, που διενεργήθηκε στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού έδειξε ότι, σε μία έκταση πάνω από 37 χιλιάδες τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα νησιά δεν είναι επτά χιλιάδες, αλλά 14 χιλιάδες.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», είναι γεγονός ότιμ, στην Ιαπωνία, η συχνή ηφαιστειακή δραστηριότητα όπως και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν καθιστούν εύκολη την καταμέτρηση των νησιών της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι γεωλόγοι, με την αμέριστη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ο επίσημος αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας είναι πλέον 14.215, δηλαδή η χώρα απέκτησε 7.237 περισσότερα νησιά απ’ αυτά που πίστευαν ότι της ανήκαν.

«Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης οι γεωγράφοι θα ανακοινώσουν προσεχώς ότι ο αριθμός των νησιών της «χώρας των Χρυσανθέμων» είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον διπλάσιος», σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους έρευνα που διενεργείται εδώ και 35 χρόνια στην Ιαπωνία. Την έρευνα πραγματοποίησε η Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας, προσθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, οι νέες πληροφορίες που αποδεικνύουν τον διπλασιασμό του αριθμού των νησιών, είναι απίθανο να αλλάξουν το μέγεθος του εδάφους ή των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η ιαπωνική υπηρεσία εκπόνησε την έρευνα μετά την σφοδρή κριτική που δέχτηκε ότι η προηγούμενη καταμέτρηση ήταν ξεπερασμένη. Και πράγματι ήταν…

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το