Πολιτισμός

«Η ζωή όπως είναι» από την Ηρώ Σκάρου

Της Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc, ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι! Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο μίας φίλης που κατάγεται από την Ικαρία, αλλά ζει στην Αθήνα, με πολύ όμορφες ιστορίες για τη ζωή. Το βιβλίο της λέγεται «Η ζωή όπως είναι», από τις εκδόσεις Κέδρος, του 2020 και είναι η συγγραφέας Ηρώ Σκάρου.
Ας δούμε λίγα πράγματα για την Ηρώ. Κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και την Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε θέσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Άλλαξε πορεία ύστερα από μία εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα. Με τη συλλογή διηγημάτων της «Μια χαρά είναι» (εκδόσεις Γκοβόστη, 2018), ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης. Αγαπά τη μικρή φόρμα και τα μεγάλα ταξίδια.
Η Ηρώ Σκάρου με τα 24 διηγήματά της δημιουργεί ένα ιδεώδες σκηνικό για να δεις τη ζωή όπως είναι. Να κλάψεις με τη ζωή, να γελάσεις, να της σιγοψιθυρίσεις ερωτόλογα, να της σιγοτραγουδήσεις, να της μιλήσεις τρυφερά στο αυτί, να την αγκαλιάσεις. Γενικά δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό για να ερωτευτείς ξανά τη ζωή.
Όπως λέει σε μια συνέντευξή της η Ηρώ Σκάρου στη Νατάσα Καρυστινού στην Athens Voice στις 13/1/2021, για τη μικρή φόρμα σε σχέση με το μυθιστόρημα:
«Και ως αναγνώστρια αγαπώ το διήγημα, την εστίαση στο μερικό. Μου αρέσει ο τρόπος που ο αφαιρετικός λόγος και η υπαινικτική δράση οδηγούν σε εμβάθυνση και προβληματισμό. Γράφοντας η ίδια, απολαμβάνω την ευελιξία που προσφέρει μια συλλογή διηγημάτων σε σχέση με ένα μυθιστόρημα. Μου δίνεται η ευκαιρία να καταπιαστώ με ζητήματα που με απασχολούν, χωρίς περιορισμό στο ύφος και την οπτική γωνία. Υπάρχει μεν μια κοινή συνιστώσα στη θεματολογία, η αφήγηση όμως μπορεί και αλλάζει, προσφέροντάς μου έτσι μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση».

«Η ζωή όπως είναι» συναρπάζει και εμπνέει. Είναι μια σειρά ιστοριών που ο καθένας βλέπει τη ζωή του, τον εαυτό του ή κάποιον που ξέρει, κάποιον γνωστό του, κάποιον που έχει συναντήσει. Είναι ανατρεπτικές ιστορίες που πάντα σε εκπλήσσουν, ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία, τι σε περιμένει πιο κάτω. Άλλωστε η ίδια η ζωή μας δεν είναι μια σειρά ανατροπών και εκπλήξεων, άλλοτε δυσάρεστων και άλλοτε ευχάριστων;
Και τα 24 διηγήματα είναι εξαιρετικά. Ξεχώρισα και μου άρεσαν πολύ, Το ακαταλόγιστο, Το παλτό, Συμβουλευτική ζεύγους, Συγυρίσματα, Ο εστιαζόμενος, Σκελετός στην ντουλάπα, Ελεύθερη στάθμευση. Όλα όμως είναι πολύ όμορφα δοσμένα με μια πολύ λιτή και καθαρή γραφή. Απλά σ’ αυτά τα επτά βρήκα στοιχεία που με συγκίνησαν παραπάνω.
Σας προτρέπω να διαβάσετε τις ιστορίες της Ηρούς. Θα συγκινηθείτε, θα προβληματιστείτε, θα αγαπήσετε ξανά τη ζωή και τον όμορφο εαυτό σας.
Καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το