Πολιτισμός

Η ζωή και η δράση του Καραϊσκάκη σε βιβλίο – Παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου

Το βιβλίο του με τίτλο «Πότε διάβολος πότε άγγελος» (Μεταίχμιο) παρουσίασε χθες το βράδυ ο Κώστας Ακρίβος στην αυλή του κτιρίου Σπίρερ, στο πλαίσιο ανοικτών εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στη δράση και τη ζωή του Καραϊσκάκη και του έμπιστού του Μήτρου Αγραφιώτη.

Ο Κώστας Ακρίβος τόνισε πως «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται αφενός μεν στη ζωή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είναι και ο βασικός πυλώνας του βιβλίου, αφετέρου δε στην οικογενειακή ιστορία του Μήτρου Αγραφιώτη.
«Ο Μήτρος Αγραφιώτης ήταν ο ταμίας του Καραϊσκάκη. Η πρώτη ένδειξη είναι ότι τον έχει μαζί του ο Καραϊσκάκης από την έναρξη της Επανάστασης μέχρι τον θάνατό του, το 1821 έως το 1827, και παρότι είναι μικρός σε ηλικία τού εμπιστεύεται το ταμείο του. Το δεύτερο ιστορικό ντοκουμέντο είναι ότι τον αναφέρει στη διαθήκη του, ως έναν από τους εκτελεστές της διαθήκης μαζί με τον Μήτρο Σκυλοδήμο, ενώ του αφήνει σαν κληρονομιά κάποιες χιλιάδες γρόσια» επισήμανε.

Αυτό αποτελεί το ιστορικό υλικό, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο συγγραφέας, και μετά από έρευνα σε βιβλιοθήκες, παλαιοβιβλιοπωλεία, αλλά και επίσκεψη στις περιοχές που έδρασε και πολέμησε ο Καραϊσκάκης. «Θέλω να δω πώς εξυφαίνεται αυτή η σχέση και τι ήταν το βαθύτερο και πιο μυστικό στοιχείο που συνέδεε τους δύο άντρες» εξηγεί ο ίδιος.
Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνει όλη η προσωπική και πολεμική δράση του μεγάλου οπλαρχηγού του ’21, από τη μέρα της γέννησής του έως τον άδοξο και άτυχο θάνατό του.
Όσον αφορά στον τίτλο ο Κ. Ακρίβος σημείωσε: «Πρώτον, πολλές του πράξεις, κυρίως προεπαναστατικές, είχαν αρνητικό πρόσημο. Έτσι όπως τον καταγράφουν οι χωρικοί, είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους, τους έκλεβε τα ζώα κ.λπ. Δεύτερον, ο τίτλος δικαιολογείται και από τη δράση του την περίοδο των εμφυλίων πολέμων (εισβολή στην Πελοπόννησο, στον Μοριά, κάψιμο χωριών και του σπιτιού του Ζαΐμη). Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, βλέπουμε μια ριζική και ολική μεταμόρφωση του Καραϊσκάκη και εκείνο που τον ενδιαφέρει, είναι το καλό της Ελλάδας και πώς θα ελευθερωθεί. Για αυτό Πότε διάβολος πότε άγγελος».

Τέλος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για να συλλέξει στοιχεία, μια έρευνα τεσσάρων και πλέον ετών: «Όταν έκανα αίτημα στο Μουσείο Μπενάκη για να δω και να πιάσω στα χέρια μου τη διαθήκη του Καραϊσκάκη, πέρασε ένας χρόνος για να μου απαντήσουν. Από την άλλη, όμως, την εποχή του εγκλεισμού, λόγω κορωνοϊού, διευκολύνθηκα, διότι διάβασα σχεδόν όλα τα βιβλία που αναφέρονται στην Επανάσταση του ’21 και τον Καραϊσκάκη. Και με την πρώτη ευκαιρία περπάτησα όλα τα Άγραφα, πήγα στη Σκουληκαριά της Άρτας από όπου καταγόταν η μητέρα του, στο Λουτράκι της Κατούνας, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, Κερατσίνι, Φάληρο κ.ά.».
Να σημειωθεί πως στη χθεσινή εκδήλωση αποσπάσματα διάβασε ο εκπαιδευτικός Ηρακλής Κατσιμαντός, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το