Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή στηρίζει την ενδυνάμωση του οδοντιατρικού κλάδου από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κατέθεσε, την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, κοινοβουλευτική αναφορά, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στήριξης του εύλογου αιτήματος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για συμπερίληψη του οδοντιατρικού κλάδου στον σχεδιασμό του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) περιόδου 2021-2027.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, ο οδοντιατρικός κλάδος, ο οποίος, ως επί το πλείστoν, περιλαμβάνει οδοντιάτρους – ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), έχει πληγεί εξαιρετικά σημαντικά από την πανδημία COVID-19, κυρίως οικονομικά, αφού η επισκεψιμότητα των ασθενών στα ιατρεία είναι περιορισμένη λόγω της λήψης μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και, ταυτόχρονα, οι δαπάνες ως προς την αγορά υλικών, τη συντήρηση – αγορά οδοντιατρικών μηχανημάτων, την αγορά μέτρων ατομικής προστασίας, την πληρωμή εργασίας οδοντοτεχνιτών καθώς και την πληρωμή των συνεργατών είναι ιδιαιτέρα αυξημένες. Κυρίως, όμως, λόγω της συγκυρίας και του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του επαγγέλματος στην προστασία της δημόσιας υγείας, οι οδοντίατροι καλούνται, πλέον, να ακολουθήσουν νέα πρωτόκολλα διαχείρισης των ιατρείων τους για τα οποία απαιτούνται νέες επενδύσεις στην υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό καθώς και συνεχής επιμόρφωση, ενώ δεν υφίσταται καμία μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αιτείται τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017, όσο και από το Υπουργείο Υγείας, από το οποίο η Ομοσπονδία εποπτεύεται, την συμπερίληψη του οδοντιατρικού κλάδου στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του αιτήματος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αφού βελτιώνει και ενισχύει την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, ζητεί από τους, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα αυτά, αρμόδιους υπουργούς, να εξετάσουν την προοπτική της ενδυνάμωσης του οδοντιατρικού κλάδου καθώς και των δορυφορικών του επαγγελμάτων μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της επόμενης περιόδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το