Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή στη 2η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε στη 2η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Τρίτη 27 Ιουλίου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Αμαλία Πολυδωροπούλου.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν τα εξής θέματα:
– Αναβάθμιση, ενημέρωση και προώθηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας e – drive
Η θεματική ενότητα Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων της χώρας για το έτος 2020-2021 με εκπαιδευτικό υλικό, το περιεχόμενο της πλατφόρμας e-drive academy. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας με την «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εφήρμοσε κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, πιλοτικά, την παιδαγωγική των δεξιοτήτων, όπου χρησιμοποιήθηκε και πάλι η πλατφόρμα e-drive academy.
Η πλατφόρμα ανασχεδιάζεται, ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονη και διαδραστική, μέσα από την οποία θα μπορούν οι χρήστες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες να εκπαιδευτούν από οποιοδήποτε μέσο διαθέτει ο καθένας (Tablet, Υπολογιστή, κινητό).
Προωθείται η διαδικασία μεταφορά του υλικού σε ανασχεδιασμένο ψηφιακό χώρο, ώστε το υλικό που μέχρι σήμερα ήταν καταχωρημένο σε φυλλάδια και PDF να μετατραπεί σε διαδραστικά video animation για παιδιά. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια quiz ώστε να επαληθεύουν οι χρήστες τη γνώση τους μέσα από το παιχνίδι.
Επίσης, μέσω της αξιοποίησης παιχνιδομηχανών (gamification) οι χρήστες θα μαζεύουν «πόντους ή σήματα» ανάλογα με τις επιδόσεις τους και θα επιβραβεύονται για την εξέλιξη τους.
Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και για Live Μαθήματα μέσω Zoom και Webex, ενώ η πλατφόρμα ικανοποιεί όλα τα πρωτοκολλά για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
– Ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ:
Επανεξέταση του πλαισίου που αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.

Για τον σκοπό αυτό, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα:
 Απλούστευση των διαδικασιών
 Πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης
 Προσδιορισμός του τρόπου απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους Δήμους
 Η ενίσχυση της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (καμερών) κατά τους ελέγχους
– Συλλογή δεδομένων καλής ποιότητας με στόχο την ενιαία και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων
Οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που θα συλλέγει κάθε χρόνο τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα. Με βάση την παρουσίαση που έγινε από τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Γιαννή, προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.
Η Υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη τακτικότητα των συνεδριάσεων και τη συνέπεια της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί ανώτατο διοικητικό όργανο σχεδιασμού, εφαρμογής και εποπτείας της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το