Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ στη Ζαγορά για την εκτίμηση των ζημιών μετά τις χαλαζοπτώσεις 

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επίσκεψη στη Ζαγορά, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαος Δούκας χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου, συνοδευόμενος και από τη βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ζαγοράς παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν. Μαγνησίας κ. Δήμος Νταόπουλος, ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων της ΝΟΔΕ κ. Χάρης Κόκκαλης, το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Πέτρος Ζέκας ενώ από πλευράς των παραγωγών, το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς και Πουρίου- Μακρυράχης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και παραγωγοί της περιοχής.
Στην πραγματοποιηθείσα συνάντηση τέθηκαν στον κ. Δούκα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της τοπικής κοινωνίας, των οποίων η αντιμετώπισή τους, χρήζει άμεσης λύσης, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες και έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή και κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον κ. Δούκα να εξεταστούν :
1. Η δυνατότητα συμψηφισμού των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με τυχόν οφειλές των ασφαλίστρων των παραγωγών προς τον οργανισμών.
2. Η άμεση καταβολή του υπολοίπου του 35% της αποζημίωσης από τις ζημίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του έτους 2019
3. Η προκαταβολή έως και 40% της αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν από τη φετινή πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή
4. Η απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κατά 30%, όπως, άλλωστε, προβλέπει ο Κανονισμός του για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση παραγωγούς.
5. Η θωράκιση της περιοχής με αποτελεσματικά αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας .

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε με μεγάλη σαφήνεια και ειλικρίνεια στα ερωτήματα που του τέθηκαν κατανοώντας την μεγάλη αγωνία των παραγωγών της περιοχής που είδαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Αρχικά τόνισε πως η δυνατότητα συμψηφισμού τυχόν οφειλών ασφαλίστρων με τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς δεν προβλέπεται προς το παρόν από τις καταστατικές αρχές του οργανισμού ενώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η καταβολή του 35% της αποζημίωσης από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή το 2019, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και η προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί να έχει δοθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2020.

Ο κύριος Δούκας αφού επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως η πρόθεση του οργανισμού είναι, να στηριχθούν, κατά το δυνατόν επαρκέστερα και με ταχύτητα οι πληγέντες παραγωγοί, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών να αποδοθούν προσαυξημένες κατά 30% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, υπογραμμίζοντας, πως το αίτημα θα εξεταστεί σοβαρά από την διοίκηση του οργανισμού ενώ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ανέφερε χαρακτηριστικά πως εξετάζεται ήδη από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ένα σύνολο μεθόδων αντιχαλαζικής προστασίας που θα βασίζεται στις ιδιαίτερες, λόγω ανάγλυφου, ανάγκες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και τα λεγόμενα του ίδιου του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος, σε συνάντησή του, με τον πρόεδρο και εκπροσώπους του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς που πραγματοποιήθηκε πριν μία εβδομάδα, με πρωτοβουλία της κ. Μακρή, είχε διατυπώσει με πλήρη σαφήνεια τις ίδιες θέσεις για τα προαναφερόμενα θέματα. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια ψηφιακής αναδιοργάνωσης του οργανισμού ένα τολμηρό αλλά αναγκαίο εγχείρημα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες της χώρας.

Τέλος, η κ. Μακρή στην τοποθέτησή της αφού υπερθεμάτισε την ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών της περιοχής και αναγνώρισε το εύλογο και δίκαιο των αιτημάτων τους ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δούκα για την άριστη συνεργασία που είχαν από την πρώτη κιόλας στιγμή για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής κατάστασης και για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση που δέχθηκε για να επισκεφθεί την Ζαγορά, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς ενώ, και ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το