Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή  για το ειδικό επίδομα λόγω κορωνοϊού στους ωρομίσθιους εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ 

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Άρση της αδικίας ως προς τη δυνατότητα καταβολής του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ για την ενίσχυση και στήριξη των ωρομίσθιων εκπαιδευτών στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) ζητεί η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, με κοινοβουλευτική της ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατέθεσε, σήμερα, Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Ειδικότερα, τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) απασχολούν στις δομές τους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (συνήθως εξαμήνου), ωρομίσθιους εκπαιδευτές, των οποίων η ωριαία αντιμισθία είναι εξαιρετικά χαμηλή αν και το επίπεδο εκπαίδευσής τους είναι υψηλό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ είναι περιορισμένες, πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να εργάζονται, παράλληλα και υπό το ίδιο εργασιακό καθεστώς, και σε ιδιωτικά ΙΕΚ προκειμένου να εξασφαλίσουν και να συμπληρώσουν ένα αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα.

Δεδομένου ότι τα δημόσια ΙΕΚ ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα:
 οι συμβάσεις των ωρομίσθιων εκπαιδευτών δεν αναστέλλονται καθώς αναμένεται, σύντομα, η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εν μέσω της πανδημίας
 οι εκπαιδευτές εμφανίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως εν ενεργεία απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αν και η απασχόλησή τους σε αυτά είναι ελάχιστες ώρες και αντιστοιχεί σε ελάχιστες αποδοχές
Από τις 11-03-2020, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ανέστειλε τη λειτουργία του συνόλου των ΙΕΚ, δημοσίων και ιδιωτικών, ως μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Λόγω των παθογενειών της δόμησης του συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες έχουν ενταθεί τη συγκεκριμένη περίοδο με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ βρίσκονται πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα επιβίωσης αφού δεν μπορούν να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Το ως άνω αδιέξοδο περιγράφει αναλυτικά και με λεπτομέρεια στην κοινοβουλευτική της ερώτηση η κ. Μακρή, ζητώντας να ενημερωθεί, περαιτέρω, για τις δραστικές ενέργειες που θα λάβουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αρθεί η αδικία εις βάρος των ωρομίσθιων εκπαιδευτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το