Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή για την 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Σε μήνυμά της για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας η Υφυπουργός  Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή  αναφέρει:

“47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας
47 χρόνια από τις θυσίες και τους αγώνες αυτών που υπερασπίστηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα και μας έδωσαν πίσω τις συνταγματικές μας ελευθερίες.

47 χρόνια τιμούμε και θυμόμαστε, διδασκόμαστε και διδάσκουμε στη νέα γενιά και σε κάθε επόμενη τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, την πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας, της ισονομίας, της ελευθερίας, γιατί «η δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς και νόμους, θεσμικά όργανα και νόμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη, εκτός αν στηρίζονται σε μια κουλτούρα της δημοκρατίας, δηλαδή στις δημοκρατικές αξίες και τις πρακτικές», σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Παιδεία μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλιέργεια των κοινωνικών και πολιτικών ικανοτήτων των μαθητών και μαθητριών, στη διαμόρφωση δυναμικής και αλληλέγγυας δημοκρατίας και στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Προάγουμε την κοινωνική συμμετοχή για την επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών, τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας με έμφαση στις ηθικές αρετές, τα σωστά κίνητρα και την ικανότητα συνεργασίας με στόχο να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον.
Διδάσκουμε στα παιδιά μας τις αρχές του αλληλοσεβασμού, της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ευθύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλλιεργούμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας δεξιότητες, που θα τους καταστήσουν ισότιμους, υπεύθυνους, δημιουργικούς ανθρώπους, ελεύθερους και αξιοπρεπείς πολίτες.

Εξασφαλίζουμε στους νέους μας τις ευκαιρίες να αρθρώσουν λόγο και να εκφράσουν την άποψή τους, ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του κόσμου, που με κριτική σκέψη θέλουν και μπορούν να συν-διαμορφώσουν το μέλλον τους, να κάνουν τα δικά τους Βήματα Δημοκρατίας, που θα τους οδηγήσουν συνειδητά και σταθερά στο να γίνει πράξη η συμμετοχή στα κοινά, στο να αποκτήσει δύναμη και ουσία η ενεργοποίηση των νέων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το