Τοπικά

Η Ζαγορά και οι αλιείς της Μαγνησίας στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ. Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια  

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 03.06.2020. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους αγρότες, τους εργάτες γης, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς που δουλεύοντας καθημερινά και ακούραστα σε όλη την περίοδο της πανδημίας κράτησαν σταθερή την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας και απέτρεψαν το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. Εξήγησε, όμως, στη συνέχεια ότι αν θέλουμε το «ευχαριστώ» προς τον κόσμο της αγροτικής οικονομίας να έχει νόημα, θα πρέπει να μετουσιωθεί σε έμπρακτες πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης. Αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το μελισσοκομικό μητρώο, το εργόσημο στους εργάτες γης και τη διάταξη για τους συνταξιούχους αγρότες. Ωστόσο, αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα του νομοσχεδίου να απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις του αγροτικού κόσμου. «Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί μέγιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια ούτε πολιτική στρατηγική για τον αποδιαρθρωμένο αγροτικό τομέα, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, για να επισημάνει, στη συνέχεια, ζητήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η τεράστια διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι τα οποία το νομοσχέδιο δεν αγγίζει καν.

Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στους αλιείς της Μαγνησίας και τις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Ανατολικού Πηλίου.

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σκρέκα, που ήταν παρών, επεσήμανε τα προβλήματα της οικονομικής επιβίωσης, του ιδιαίτερου τρόπου φορολόγησης των αλιέων αλλά και του αποκλεισμού του 50% αυτών από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θέματα για τα οποία έχει καταθέσει και κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις. «Οι συμπλοιοκτήτες αλιείς δεν είναι εφοπλιστές, είναι δυο-τρεις άνθρωποι μαζί, μια οικογενειακή επιχείρηση με ένα καΐκι που προσπαθούν να δουλέψουν», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που εξαιρέθηκαν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοφανή σε σφοδρότητα χαλαζόπτωση που προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής σε μήλα, κεράσια, αχλάδια και κηπευτικά στη Ζαγορά Πηλίου και τις γύρω περιοχές, ο κ. Μεϊκόπουλος μίλησε για το μόνιμο χαρακτήρα που θα αποκτήσουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα πολιτικής σύμπνοιας για την προστασία των παραγωγών. Μεταφέροντας, μάλιστα, και τα αιτήματα των κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου έθεσε από το βήμα της Βουλής ζητήματα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την 100% κάλυψη της ζημίας, τον συμψηφισμό των χρεών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά δένδρο, καθώς και την ανάγκη προγραμμάτων αντιχαλαζικής προστασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε στην απουσία ορατού στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα και την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου με πολιτικές ουσίας και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το