Τοπικά

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε το μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο για τη Βαμβακουργία

Με τους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους του δήμου Βόλου συναντήθηκε η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους και  τη  μη ανανέωση των συμβάσεων τους. Παρόντες στη συνάντηση και ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νάσος Ηλιόπουλος, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Βογιατζής. Η κ. Αχτσιόγλου υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας, με τον Πρύτανη κ. Γ. Πετράκο να δηλώνει πως θα συσταθεί ομάδα εργασίας από την πολυτεχνική και την αρχιτεκτονική για την αξιοποίηση του κτιρίου.

Η ίδια δήλωσε πως η Βαμβακουργία ήταν τεράστιος πλούτος που ρήμαζε και αυτό είχε ζημιά για την τοπική οικονομία. “Αυτό που κάνουμε από πέρυσι το καλοκαίρι, δηλαδή την καταγραφή των ακινήτων, περάσαμε στη ρύθμιση του πλαισίου για να μπορεί το δημόσιο να παραχωρεί ακίνητα για την αξιοποίηση τους. Στο προηγούμενο καθεστώς αυτό γίνονταν από εταιρεία που υπέγραφαν συμβάσεις και δεν υπήρχε διαφάνεια”, είπε.

“Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση που κάνουμε με το Πανεπιστήμιο. Το κτίριο της Βαμβακουργίας ήταν ερημωμένο και αποτελούσε μαύρη τρύπα για το κέντρο της πόλης. Επίσης αφήνουμε το πανεπιστήμιο που είναι από τα καλύτερα της χώρας  να μας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης. Είναι επίσης και ένα άνοιγμα εκτός Αθήνας για εμάς.
 Ελπίζουμε να είναι μια καλή συνεργασία και περιμένουμε τις προτάσεις του Πανεπιστημίου για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση τους”, δήλωσε.
Ο κ. Πετράκος τόνισε πως η πρόταση για την χωροταξία θα  κατατεθεί μετά το καλοκαίρι. Θα συστηθεί η ομάδα από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και οικονομολόγους και θα αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. “Θα τα εξετάσουμε και θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος”, τόνισε.
“Θέλουμε το κτίριο να είναι ένα ζωντανό τμήμα της πόλης. Σκεφτόμαστε εκεί να εντάξουμε εστία και πολυχώρους, εργαστήρια,πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις”  πρόσθεσε. 
Η κ.Λάμπρου, υπεύθυνη του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων,  δήλωσε πως ορισμένα ακίνητα στη Μαγνησία που θα μπορούσαν να μπουν σε πρόγραμμα αξιοποίησης αλλά δεν έχει γίνει αξιολόγηση ακόμα, γι΄αυτό κάλεσε φορείς να πουν αν υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί. “Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες” συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου ενώ πρόσθεσε πως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία.
Από την πλευρά της η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη ανέφερε πως το κτίριο της Βαμβακουργίας το “κληρονόμησε” ο ΟΑΕΔ από τον ΟΕΚ και σημείωσε πως με την αξιοποίησή του θα ανασάνει η Νέα Ιωνία.  Ανέφερε επίσης πως στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ βρίσκονται ακόμα δύο οικόπεδα στο Φυτόκο και τις Παγασές.

Σκοπός της συνεργασίας για το ακίνητο της Βαμβακουργίας είναι η διερεύνηση και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων ως προς τις δυνατές χωροθετήσεις και χρήσεις. Η διερεύνηση θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις επιλογές για ρυμοτόμηση ή μη του ακινήτου, τη δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτιρίων ή/και την ανέγερση νέων, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων, κλπ. Ενδεικτικά, οι προτάσεις που θα εξετασθούν, θα αφορούν ιδίως χρήσεις:
• Πανεπιστημιακές (Φοιτητικές Εστίες, Εγκαταστάσεις νέων Τμημάτων, Ερευνητικό Κέντρο, Τεχνολογικό Πάρκο, Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
• Κοινωνικής ανταπόδοσης (στέγη για ευάλωτες ομάδες, νέους/ες ερευνητές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έδρα νεοφυών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων καινοτομίας, ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων).

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την υπογραφή του μνημονίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Με την παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφης Αχτσιόγλου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Γεωρίιου Πετράκου και της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ Καθ. Μαρίας Καραμεσίνη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου στη 14.30, συνάντηση στο χώρο του Μουσείου Τσαλαπάτα, στο Βόλο. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Υπουργείου και του ΟΑΕΔ. Στόχος αποτελεί η αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος των φοιτητών του και της πόλης συνολικά.

Το ακίνητο, επιφάνειας 87 στρεμμάτων, περιλαμβάνει εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κελύφη και βρίσκεται εκτός Σχεδίου Πόλης, αλλά σε επαφή με τον αστικό ιστό του Δήμου Βόλου. Η σημερινή του κατάσταση σε συνδυασμό με το μέγεθός του, δημιουργεί μια εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης που επιβαρύνει τον περιβάλλοντα αστικό χώρο.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συστήσει ειδική Επιστημονική Ομάδα, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του προγράμματος για την “Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης”. Η Ομάδα θα αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν Φοιτητικές Εστίες, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου, Υπηρεσίες, Ερευνητικά Εργαστήρια και Θερμοκοιτίδες, Φοιτητική Λέσχη, Πολιτιστικούς Πολυχώρους έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Ο σχεδιασμός θα αφορά ένα «ανοικτό» στην πόλη συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση του με την κοινωνία και τέλος στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αστικού ιστού της πόλης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.

Το υπόμνημα του Συνδικάτου ΟΤΑ 

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας και οι Συμβασιούχοι – Παρατασιούχοι ν. Μαγνησίας καταγγέλλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει εκτός εργασίας το σύνολο σχεδόν των Συμβασιούχων – Παρατασιούχων του ν. Μαγνησίας.

  • Στον ν. Μαγνησίας με την διαδικασία του ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν 13 άτομα από τους 127 Συμβασιούχους– Παρατασιούχους που δούλευαν στους 5 Δήμους του νομού και που είχαν πιάσει δουλειά οι περισσότεροι πριν τρία χρόνια, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μακροχρόνια άνεργοι όλοι τότε και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Σε όλη την Ελλάδα το 90% των Συμβασιούχων – Παρατασιούχων έμεινε εκτός εργασίας.
  • Η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους Συμβασιούχους – Παρατασιούχους εργαζόμενους στα δικαστήρια με αγωγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί θέμα με τον ΟΑΕΔ και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην δικαιούνται  ταμείο ανεργίας λόγω των αγωγών που έχουν καταθέσει.

Το σωματείο μας εδώ και χρόνια δίνει μάχη προβάλλοντας ως κύριο αίτημα το  “μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους” και τη μονιμοποίηση των συναδέλφων Συμβασιούχων – Παρατασιούχων.  Θεωρούμε ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι σταγόνα στον ωκεανό και ότι με την υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να προκηρυχθούν πολλαπλάσιες θέσεις μόνιμης δουλειάς σε όλες τις υπηρεσίες  των δήμων, και στο Δήμο Βόλου, και φυσικά όχι μόνο στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε την κυβέρνηση, όλοι οι συνάδελφοι Συμβασιούχοι – Παρατασιούχοι να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το