Τοπικά

Η υποαπασχόληση πλήττει τους νέους γιατρούς στη Μαγνησία – Μεταναστεύουν για πολλαπλάσιες αποδοχές

Με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα να καθυστερούν και την επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία να σημειώνει κάμψη, οι νέοι γιατροί στη Μαγνησία και στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της υποαπασχόλησης.
Αυτό σημαίνει ότι για όσους δεν κάνουν την επιλογή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για την ανεύρεση εκεί μιας εργασίας, θα πρέπει να χτυπήσουν αρκετές πόρτες για να εργαστούν έστω και για λίγες ώρες ή να συνδυάσουν διαφορετικά σημεία εργασιών, δηλαδή να είναι συνεργάτες σε κάποια Κλινική, ιατρικό κέντρο, υπάλληλοι σε κάποιο άλλο χώρο της υγείας, ενώ το ρίσκο της λειτουργίας νέου ιατρείου δεν είναι καθόλου μικρό. Άλλωστε όπως επισημαίνεται και από τους αρμόδιους ακόμη και αυτοί που θα ανοίξουν ένα ιατρείο ή ένα εργαστήριο, θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της πελατείας τους.

Η έννοια της πρόληψης μέσα στα χρόνια της κρίσης υποβαθμίστηκε και οι ασθενείς μεταβαίνουν στον γιατρό, όταν τους παρουσιαστεί ένα πρόβλημα υγείας.
Πανελλαδικά οι γιατροί που εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας ανέρχονται στους 70.000. Στη Μαγνησία οι ενεργοί γιατροί ανέρχονται στους 912. Προ κρίσης οι γιατροί που εργάζονταν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ανέρχονταν στους 27.000, ενώ τώρα έχουν απομείνει 8.000.
Κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ χωρίς να συνταξιοδοτούνται 300 γιατροί, ενώ την τελευταία πενταετία ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών που φεύγουν από την Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των γιατρών που δεν έχουν πάρει ειδικότητα.
Η ανεργία στους γιατρούς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εκτιμάται στο 28%.
Και την ώρα που υπάρχει μεγάλη ανεργία, υποαπασχόληση και μετανάστευση γιατρών, στα δημόσια νοσοκομεία οι ελλείψεις σε γιατρούς ανέρχονται στους 5.000 και σε νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες εργαζομένων στους 15.000.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη για πρόσληψη 1.000 γιατρών πανελλαδικά. Μάλιστα η προκήρυξη αναμένεται να γίνει πριν το Πάσχα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποαπασχόλησης που πλήττει τους νέους γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη επαγγελματική και επιστημονική ανασφάλεια στους νέους γιατρούς με τις συνεχείς αλλαγές που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, ενώ δεν υπάρχει ένα σταθερό και σε βάθος χρόνου πρόγραμμα. Εκτός από την ανεργία που υπάρχει, παρατηρείται έντονη υποαπασχόληση στους γιατρούς. Μπορεί ένας νέος γιατρός να έχει ανοίξει ένα ιατρείο, αλλά ουσιαστικά να υποαπασχολείται, επειδή δεν θα έχει πολλή δουλειά ή να είναι αναγκασμένος να είναι συνεργάτης με μια Κλινική, ένα ιατρικό Κέντρο. Αυτά τα φαινόμενα είναι έντονα και φοβόμαστε ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα αλλάξει εύκολα η κατάσταση. Άλλωστε η υποαπασχόληση είναι μια κρυπτόμενη ανεργία».

Μάλιστα τόνισε πως «οι Έλληνες γιατροί δεν μεταναστεύουν μόνο στη Δυτική και τη Βόρειο Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο, όπου στο αντίστοιχο σύστημα με τις ΤΟΜΥ που λειτουργούν εκεί οι ετήσιοι μισθοί που προσφέρονται, αγγίζουν τις 130.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα είναι μεταξύ 17.000-20.000 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος έβγαλε ανακοίνωση στα μέλη του να μην συμβληθούν με τις ΤΟΜΥ και τις άλλες δομές οικογενειακών γιατρών, αν δεν αυξήσουν τις αποδοχές. Και απ’ όσο γνωρίζουμε υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να μεταβούν στην Κύπρο για να εργαστούν εκεί».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το