Άρθρα

Η υγεία μας είναι στα χέρια μας – Δέκα καθημερινές συνήθειες που εξαντλούν την ενέργειά μας

Της Ελένης Καραγιάννη

Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο απλό, οικονομικό και ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης λοιμώξεων γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε και φυσικά να συνεχίσουμε να ακολουθούμε και στη μετα-κορωνοϊό εποχή τους καταλληλότερους τρόπους. Ακόμα και μετά το πλύσιμο των χεριών, οι ιοί μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα ενός ατόμου. Μια πρόσφατη, μικρής κλίμακας μελέτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το στέγνωμα των χεριών με χαρτοπετσέτες αφαιρεί αυτά τα παθογόνα πιο αποτελεσματικά από τους στεγνωτήρες. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την καταπολέμηση του Covid-19. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο μιας επιδημίας. Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο και το στέγνωμα των χεριών. Μετά το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα παθογόνων στο δέρμα. Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν ποια μέθοδο στεγνώματος των χεριών αφαιρούσε αυτούς τους υπολειπόμενους ιούς πιο αποτελεσματικά και εμποδίζοντας τους ανθρώπους να τους μεταφέρουν σε άλλες επιφάνειες. Συγκεκριμένα, δοκίμασαν την απόδοση χάρτινων πετσετών και στεγνωτήρων. Οι ερευνητές επρόκειτο να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Ωστόσο, η φετινή εκδήλωση δεν λαμβάνει χώρα πλέον λόγω της πανδημίας SARS-CoV-2. Από τα αποτελέσματά της έρευνας πιστεύεται πως οι χαρτοπετσέτες θα πρέπει να είναι ο προτιμώμενος τρόπος στεγνώματος των χεριών μετά το πλύσιμο, γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από ιούς και η εξάπλωσή τους.

Είμαστε το προϊόν των καθημερινών σας συνηθειών, καλό και κακό.
Η χαμηλή ενέργεια και η κόπωση είναι συμπτώματα κακών συνηθειών και αρνητικών παραγόντων του τρόπου ζωής μας που αν τους γνωρίσουμε και τους ελέγξουμε θα αυξήσουμε την ποσότητα ενέργειας, που έχουμε κάθε μέρα, θα βελτιώσουμε τον εαυτό μας και θα διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Ας δούμε μερικές από τις πιθανές αιτίες χαμηλών επιπέδων ενέργειας.
-Έλλειψη σωστού ύπνου: Μειώνει κατά το ήμισυ την ενέργειά μας, επηρεάζει την παραγωγικότητά μας και αν προσπαθήσουμε να καλύψουμε την εργασία με υπερωρίες, μειώνεται ξανά ο χρόνος του ύπνου και ο κύκλος συνεχίζεται.
-«Κολλάμε» στο παρελθόν: Το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν έχει νόημα να κρατάμε μνησικακίες. Πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε τα πράγματα να περνάνε για το δικό μας καλό.
-Το να μην πίνουμε αρκετό νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η αφυδάτωση οδηγεί επίσης σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω απώλεια ενέργειας. Ακόμα κι αν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, γίνεται πιο δύσκολο να συγκεντρωθούμε.
Είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό!
-Κακή δίαιτα: Η προτεραιότητα της διατροφής μας είναι απαραίτητη όσον αφορά στη γενική υγεία μας. Μαγειρεύουμε στο σπίτι και αποφεύγουμε όσο γίνεται το πρόχειρο φαγητό. Μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή θα μας βοηθήσει να μείνουμε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Καθιστικός τρόπος ζωής: Τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί για χρήση και κίνηση και όχι για καθιστή ζωή. Όταν δεν κινούμαστε το σώμα μας θα επηρεαστεί από κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
-Παράλειψη άσκησης (ιδιαίτερα όταν είμαστε κουρασμένοι): Παρόλο που νιώθουμε πως αν παραλείψουμε την προπόνηση θα εξοικονομήσουμε ενέργεια έχει αποδειχθεί ότι η τακτική άσκηση ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή μας, βοηθά το καρδιαγγειακό μας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς μας.
-Τα περνούμε όλα προσωπικά: Είμαστε κοινωνικά όντα και συχνά ορίζουμε τον εαυτό μας μέσω των σχέσεών μας. Αυτές οι σχέσεις θα ποικίλλουν στην αποτελεσματικότητα και την οικειότητα. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους συνδεόμαστε πολύ εύκολα και άλλοι με τους οποίους δεν μπορούμε. Τόσο απλά! Επομένως, δεν πρέπει να το παίρνουμε προσωπικά εάν με κάποιους ανθρώπους δεν βρίσκουμε κοινό έδαφος.
-«Το κρατάμε μανιάτικο»: Ο θυμός και η δυσαρέσκεια είναι συναισθήματα εξαιρετικά αντιπαραγωγικά για την ενέργειά μας και δεν αξίζουν το ψυχικό και σωματικό κόστος.
-Επικοινωνία με «τοξικά» άτομα: Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε περιστασιακά παράπονα και αρνητική ενέργεια. Επομένως, προσπαθούμε να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με θετικά άτομα και αποφεύγουμε τα «τοξικά».
-Ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για μας: Το να ξοδεύουμε χρόνο για να σκεφτούμε τι πιστεύουν οι άλλοι για μας δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλά μας εξαντλεί συναισθηματικά, γιατί ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Στο μεταξύ, όλον αυτόν τον χρόνο που χάνουμε ανησυχώντας για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για τις ιδέες, τους στόχους, τα ρούχα, τα μαλλιά και το σπίτι μας, θα μπορούσαμε να τον εκμεταλλευτείτε καλύτερα εστιάζοντας στα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το