Τοπικά

Η Υφυπουργός Παιδείας στη Θρονική εορτή στο Φανάρι

Η επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή στην Κωνσταντινούπολη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την θρησκευτική παράδοση αφιερωμένη στην εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που τιμήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Υφυπουργός Παιδείας μετέβη στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για την Aκολουθία του Εσπερινού προ της Θρονικής Εορτής, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Ανήμερα της Θρονικής εορτής, στις 30 Νοεμβρίου, η Υφυπουργός Παιδείας μετέβη και πάλι στον Πατριαρχικό Ναό Του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου η  Εκκλησίας Της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον Ιδρυτή Της Άγιο Απόστολο Ανδρέα με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησεο Παναγιωτάτος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή των Σεβασμιώτατων Αρχιερέων Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ.  Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ρούσσηςκ. Ναούμ, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο κ. KurtKoch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος,  Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ικονίου κ.  Θεόληπτος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Προύσης κ. Ιωακείμ, Τελμησσού κ. Ιώβ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Τιβεριουπόλεως κ. Τύχων, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας,  Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Ευμενείας κ. Ειρηναίος, και Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, εκπρόσωποι χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Από πλευράς πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ.κ. Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης και VasylBodnar, η Γενική Πρόξενος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. ΙωάννηςΡαπτάκης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας στην Πόλη κ.κ. Vassil P. Valchev και RomanNedilskyi, οι Βουλευτές της ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, οι Δήμαρχοι Αθηναίων κ.Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, και πιστοί από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Λουκά, αδελφού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Χανίων, Κρήτης, καταγόμενο από την πλευρά του πατέρα του από το χωριό Προμύρι του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η κ. Μακρή συμμετείχε με σεβασμό και συγκίνηση στις τελετές και απέτισε φόρο τιμής και πίστης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου είχε την τύχη να βρεθεί και να αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες ζωής στην καρδιά της Ορθοδοξίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το