Ελλάδα

Η Βουλή επικυρώνει την επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά από τη Βουλή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε μια συνεδρίαση όπου αναμένεται να παρέμβει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα ενώ θα στείλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της», θα υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και βέβαια ειδική μνεία θα κάνει και στο νομοσχέδιο για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες ημέρες. Με δεδομένο, δε, ότι πλην του ΚΚΕ, που θα ψηφίσει παρών, όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπερψηφίζουν το σχέδιο νόμου, αναμένεται να αναδείξει τη σύμπλευση σχεδόν όλων των πτερύγων αλλά και να αναλύσει τα επόμενα βήματα.

Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επόμενος στόχος, με άλλα λόγια, είναι η επέκταση στα 12 νμ νότια και ανατολικά της Κρήτης ενώ η σύμφωνα με διπλωματικές πηγές παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας η επέκταση στο Αιγαίο. «Αντιλαμβάνομαι ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη. Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι σαφής», σημείωσε, άλλωστε, χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, πιο… πιθανό τη συγκεκριμένη στιγμή θεωρείται η χώρα μας να σχεδιάσει τον τρόπο που θα προχωρήσει η επέκταση στη Κρήτη. Κι αυτό διότι ναι μεν, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της, αλλά δεν θέλει να τορπιλίσει τον διάλογο με την Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και νέος κύκλος διερευνητικών επαφών.

Το κλίμα, όμως, δεν… προσφέρεται για μεγάλες προσδοκίες, μετά και τις απειλές πολέμου από την πλευρά της Άγκυρας. «Πρέπει να κάνω μία ειδική αναφορά στην απαράδεκτη τακτική της γείτονος Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα δεν εποφθαλμιά κανένα δικαίωμα άλλων, αλλά ασκεί νόμιμα τα δικά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιου», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας με τη σειρά του στις τούρκικες προκλήσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το