Τοπικά

Η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Μηλεών

Η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου παρευρέθηκε το Σάββατο στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 76η επέτειο από το Ολοκαύτωμα του χωριού των Μηλεών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών ανέφερε τα παρακάτω:

“Με τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης της 76ης επετείου από το Ολοκαύτωμα του χωριού των Μηλεών, αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που αντιστάθηκαν. Μηλιές, Άνω και Κάτω Κερασιά, Βένετο, Ριζόμυλος, Κανάλια, Νέα Αγχίαλος, Δράκεια, είναι όλα χωριά της Μαγνησίας, που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της καταστροφικής εκδικητικότητας των ναζί, ως απάντηση στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αυτά τα χωριά, που μαζί με το Δίστομο, τη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, την Κάντανο, υπέστησαν, με τον πιο ωμό τρόπο, τις θηριωδίες και τις φρικαλεότητες του ναζισμού.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισβάλλουν στις Μηλιές, συλλαμβάνουν τους κατοίκους, λεηλατούν τα πάντα και μέσα σε λίγα λεπτά το χωριό φλέγεται. Άνθρωποι εκτελούνται μαζικά, ως απόδοση αντιποίνων από τον μανιώδη κατακτητή. Ο φόρος αίματος μεγάλος. Οι συνέπειες ανεπανόρθωτες και τρομακτικές, διατηρούν αναλλοίωτη τη θύμηση της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων στον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της απρόκλητης προμελετημένης επίθεσης, της βάρβαρης κατοχής, που οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση.

Για τον πολύπαθο ελληνικό λαό το ζήτημα των αποζημιώσεων εξακολουθεί να αποτελεί ιστορικό χρέος, απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεν υφίσταται κανενός είδους παραίτηση, κανενός είδους παραγραφή των απαιτήσεών μας, υλικών και ηθικών. Άλλωστε το θέμα δεν είναι τι θα προσδιοριστεί τελικά ως τίμημα του χρέους, αφού τίμημα είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.
Τα γεγονότα δεν παραγράφονται και η ιστορία δεν λησμονιέται.
Και είναι ακριβώς αυτό, το ότι δεν λησμονούμε, που καθορίζει την στάση μας απέναντι σε κάθε λαό που έρχεται αντιμέτωπος με τη θηριωδία του πολέμου. Την στάση μας απέναντι σε όλους όσους νοσταλγούν το σκοτάδι και επιθυμούν να επιστρέψουμε στην βαρβαρότητα.
Η ιστορία του Ολοκαυτώματος των Μηλεών, οι θηριωδίες και φρικαλεότητες του ναζισμού παγκοσμίως, μας θυμίζουν κάθε φορά πώς δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας. Σε μία Ευρώπη που αλλάζει, με τις δυνάμεις του συντηρητισμού και της άκρας δεξιάς να κερδίζουν έδαφος, έχουμε χρέος να αντισταθούμε στα ανησυχητικά φαινόμενα αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού σήμερα. Δεν έχουμε σύμμαχο τη λήθη και η μνήμη δεν είναι εχθρός μας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το