Πολιτισμός

Η Βολιώτισσα σκηνοθέτρια Ελίνα Μαντίδη μιλά για την παράσταση «Ένας καλός λόγος»

Στον Βόλο θα βρεθεί σήμερα και αύριο η κ. Ελίνα Μαντίδη, σκηνοθέτρια, για τις ανάγκες της παράστασης «Ένας καλός λόγος», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με γενικό τίτλο «Θεατρικές αφίξεις», που επιδιώκεται να αποτελέσει θεσμό για την πόλη. Η κ. Ελίνα Μαντίδη μιλά για την παράσταση, για να μηνύματά της και τη συνεργασία της με τον Βολιώτη σκηνοθέτη-ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα.

Ζητήσαμε από την κ. Ελίνα Μαντίδη να μας πει λίγα λόγια για την παράσταση «Ένας καλός λόγος», την οποία έχει σκηνοθετήσει με τον επίσης Βολιώτη Αργύρη Πανταζάρα, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι Βολιώτες βρεθούν στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 11 και 12 Μαΐου στις 21.15.
«Ένας πολιτικός, ένας αιρετός άρχοντας ετοιμάζεται να εκφωνήσει τον πολιτικό του λόγο μπροστά στην κάμερα. Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διάβημα, εφόσον τον αναγκάζει να προβεί σε επίπονες προσωπικές διαπιστώσεις και εξομολογήσεις. Αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας, είναι αυτός καθ’ αυτός ο λόγος, ένας «παυσίπονος λόγος», καθησυχαστικός μέσα στην τραγική του ειλικρίνεια. Σύντροφοι στη διαδικασία αυτή, τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου» εξηγεί η ίδια.
Το έργο είναι βασισμένο στο Υπόγειο του Fyodor Dostoyevsky και τα Ημερολογιακά Τετράδια του Vaslav Nijinsky.

Όσον αφορά στα μηνύματα του έργου που θα έχουν την τύχη να απολαύσουν οι Βολιώτες, ανέφερε ότι «το βασικότερο μήνυμα που κουβαλάει αυτή η παράσταση είναι η έννοια της συνείδησης. Συνείδηση του εαυτού, του πόνου, της αλήθειας και του ψέματος. Πώς μπορεί κάποιος και δη ένα πολιτικό πρόσωπο να διαχειριστεί την ύπαρξη συνείδησης και κατ’ επέκταση την αποδοχή της αλήθειας; Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γνωρίζει κανείς την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, παρά να βαδίζει τυφλά μέσα σε μια ομίχλη ασάφειας».
Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Αργύρη Πανταζάρα τη ρωτήσαμε για να απαντήσει ότι «γνωριστήκαμε πριν από 10 περίπου χρόνια. Κάπου στο 2007-2008 θα τοποθετούσα και την έναρξη της συνεργασίας μας. Υπήρξε πάντα αγαπημένη μας συνήθεια να συζητάμε και να οραματιζόμαστε παρέα. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου, να αρχίσουν οι ιδέες αυτές να μπαίνουν σε εφαρμογή. Ξεκινήσαμε το 2014 με την παράσταση ΑΩ, συνεχίσαμε με τη Μητρόπολη το 2016 και τώρα με τον Καλό Λόγο. Και έπεται συνέχεια».

Η Ελίνα Μαντίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Physical Theatre and Performance στο Royal Holloway, University of London. Έχει συνεργαστεί (βοηθός σκηνοθέτη, performer, δραματουργία) με τους Αποστολία Παπαδαμάκη, Λουίζα Κωστούλα, Αργύρη Πανταζάρα, Βασίλη Νούλα, Λευτέρη Βογιατζή. Έχει συμμετάσχει (βοηθός σκηνοθέτη, δραματουργία, performer) σε μικρού και μεγάλου μήκους κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε την πρώτη μικρού μήκους ταινία της. Έχει σκηνοθετήσει παιδικές παραστάσεις στα αγγλικά και τα ελληνικά. Το 2015, έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Η Θεία Σ» στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το