Τοπικά

Η Βολιώτισσα Ευθυμία Πετεινάκη στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού – 35 τα κρούσματα στη Θεσσαλία

Μία Βολιώτισσα, η οποία από τον Μάρτιο του 2009 κατέχει τη θέση της διευθύντριας στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ανέλαβε την ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωνοϊό στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Ο λόγος για την κ. Ευθυμία Πετεινάκη, η οποία από τις αρχές Μαρτίου ηγείται της προσπάθειας διερεύνησης πιθανών κρουσμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για το πώς κύλησαν οι τελευταίες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε η «μάχη» του υγειονομικού προσωπικού της χώρας εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η κ. Πετεινάκη, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ιού, έκανε λόγο για θετικά μηνύματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
«Η κατάσταση στη Θεσσαλία παραμένει σταθερή. Έχουν διαγνωστεί 35 περίπου περιστατικά», ανέφερε η Βολιώτισσα επιστήμονας, για να ξεκαθαρίσει όμως το εξής: «Η εικόνα αφορά περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο. Δεν έχουμε επιδημιολογική εκτίμηση για το τι συμβαίνει στην κοινότητα, καθώς υπάρχουν περιστατικά που είναι ήπια ή ασυμπτωματικοί ασθενείς. Το μοριακό τεστ δεν γίνεται ευρέως. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι διεξάγονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με την κ. Πετεινάκη να λέει: «Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Και φυσικά πάντοτε πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση πως μπορούν να βρεθούν κρούσματα και πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του ιού».

Η πιστή τήρηση των μέτρων, όπως ήταν ο περιορισμός στις μετακινήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία των κρουσμάτων σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. «Ο κόσμος υπάκουσε στα μέτρα, που εφαρμόστηκαν έγκαιρα. Κι αυτό αποτέλεσε το σημείο-κλειδί. Ακόμη και μετά την άρση των μέτρων, θα πρέπει να τηρούμε ορισμένες προφυλάξεις, όπως για παράδειγμα η απόσταση των δύο μέτρων από τον άλλον και η προσωπική υγιεινή. Έτσι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση», σχολίασε.
Όσον αφορά στο σενάριο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα από το φθινόπωρο, η κ. Πετεινάκη τόνισε: «Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Για παράδειγμα στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη, υπήρξαν λόγοι που συνέβαλαν στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Όπως η επιστροφή πολλών κατοίκων της χώρας από το εξωτερικό, π.χ. τη Βρετανία που είχαν ήδη λοίμωξη με COVID-19. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνιση του κορωνοϊού».

Στη συνέχεια επισήμανε πως παρά την ελεγχόμενη κατάσταση στην Ελλάδα, είναι απαραίτητα να γίνουν αρκετά ακόμη. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον ιό, π.χ. πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες σε μεγάλη κλίμακα σε διάφορες χώρες και με διαφορετικούς ασθενείς», είπε, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στη σημασία της ανακάλυψης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού: «Η επιδημία θα αντιμετωπιστεί μόνο όταν αρχίσει να εφαρμόζεται εμβολιασμός. Όμως, χρειάζεται ένας χρόνος για τις κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορέσει μετά το εμβόλιο να βγει στην κυκλοφορία. Οπότε, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ίσως όμως να επισπευστεί, αφού υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το