Κόσμος

Η UNESCO ζητά ελέγχους για τις αλλαγές στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας

Η UNESCO θέλει να πραγματοποιήσει ελέγχους για τις αλλαγές που έχουν γίνει εντός της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, που μετατράπηκαν σε τεμένη από μουσεία, φέτος το καλοκαίρι.
Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας περιλαμβάνονται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ο Ernesto Ottone, Γενικός Διευθυντής της UNESCO, αιτήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει στον ειδικό σύμβουλο του Οργανισμού, Mounir Bouchenaki, να πραγματοποιήσει ελέγχους.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η DW Τουρκίας, ο Bouchenaki θέλει να σημειώσει τις πιθανές αλλαγές στις δύο εκκλησίες της βυζαντινής περιόδου και να τις αξιολογήσει.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, «αναφερόμενος στις φήμες και στις λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν για το θέμα, ο Ernesto Ottone δήλωσε πως έχει ενοχληθεί από τις φήμες παρέμβασης σε στοιχεία που είναι σημαντικά για την χριστιανοσύνη και στα δύο κτίσματα και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητικές οι λανθασμένες ειδήσεις ότι η UNESCO θα εγκρίνει την μετατροπή αυτών των δύο μουσείων σε τζαμί».

Για το θέμα και η ιστοσελίδα Ahval προσθέτει ότι η απόφαση αλλαγής καθεστώτος των δύο μνημείων προκάλεσε ερωτήματα αναφορικά με τα πολλά βυζαντινά μωσαϊκά και τις νωπογραφίες που φιλοξενούν.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους χρησιμοποιείται ένα σύστημα από κουρτίνες και ειδικό φωτισμό προκειμένου να καλύπτονται οι εικόνες, καθώς δεν επιτρέπονται οι ανθρώπινες απεικονίσεις στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, σύμφωνα με όσα ορίζει η μουσουλμανική διδασκαλία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το