Άρθρα

Η θυσία 40 πατριωτών στο Ορμάν Μαγούλα

Του Γιάννη Γκουντέλια*

1 Μαΐου 2021. Ημέρα μνήμης για τους 40 πατριώτες που απαγχονίστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Ορμάν Μαγούλα, σήμερα Κάτω Δασόλοφος Φαρσάλων, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους ΕΑΣΑΔίτες στις 31 Μαΐου του 1944. Είχε προηγηθεί μάχη στον σταθμό, στην οποία οι αντάρτες του ΕΛΑΣ σκότωσαν 4 Γερμανούς που επέβαιναν στο τρένο.
Σε αντίποινα έπρεπε να εκτελεστούν 40 Έλληνες που ήταν φυλακισμένοι στην Κίτρινη Αποθήκη στον Βόλο. Όλοι τους μέλη του ΕΑΜ. Τα γερμανικά καμιόνια τους μετέφεραν στον σταθμό όπου οι ΕΑΣΑΔίτες τους κρέμασαν στα δέντρα και τα κάγκελα των παραθυριών των κτιρίων. Ήταν 14 από τα Λεχώνια, 6 από την Πορταριά, 3 από τον Άγιο Βλάσιο, 1 από την Άλλη Μεριά, 1 από τον Άνω Βόλο, 1 από τον Βόλο και 14 από τα χωριά της Λάρισας. 39 άντρες και μια γυναίκα. Η Ελένη Μαυρογιάννη απ’ την Άλλη Μεριά έγκυος 6 μηνών. Ούτε αυτή δεν σεβάστηκαν οι ντόπιοι προδότες του ΕΑΣΑΔ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Ελένη Μαυρογιάννη το γένος Γούσια, πέρασε μόνη της τη θηλιά στον λαιμό της. Ήταν μόλις 26 ετών.

Τη μνήμη αυτών δεν ξέχασε ποτέ ο πρώην Δήμος Πορταριάς και παλιότερα οι κοινότητες των χωριών απ’ όπου κατάγονταν οι απαγχονισθέντες. Κάθε χρόνο, σε εκδήλωση που κάνει ο Δήμος Φαρσάλων, κατατίθεται στεφάνι και παραβρίσκονται συγγενείς των θυμάτων. Και φέτος κατατέθηκε στεφάνι από τον πρώην δήμαρχο Πορταριάς κ. Βασίλη Κοντορίζο.
Ο Δήμος Βόλου έλαμψε για μια ακόμη φορά διά της απουσίας του. Άλλωστε με τον πολιτισμό έχει πάρει διαζύγιο.
Ήταν μεγάλη τιμή για μένα όταν εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πορταριάς την ονοματοδοσία των οδών της Άλλης Μεριάς. Μεταξύ αυτών και την οδό Ελένης Μαυρογιάννη κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Η θυσία των 40 πατριωτών δεν πήγε χαμένη. Κερδίσαμε την ελευθερία μας. Η ελευθερία είναι κορυφαία υπαρξιακή αρχή. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τη θυσία των συμπατριωτών μας. Αιωνία τους η μνήμη.

*Ο Γιάννης Γκουντέλιας είναι ο πρώην αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το