Άρθρα

Η θεραπεία της ασθένειας

Της Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής

Οι στωικοί φιλόσοφοι υποστήριζαν πως κανένας άνθρωπος και κανένα συμβάν δεν ασκούν την παραμικρή επιρροή πάνω μας, διότι εμείς είμαστε οι μοναδικοί κύριοι των σκέψεων και των επιλογών μας. Εμείς δημιουργούμε τις εμπειρίες και την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Ακούγεται απλό και λογικό, αλλά για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται αρκετή δουλειά με τον εαυτό του. Οι ψυχολόγοι λένε πως όταν είμαστε μικροί, μαθαίνουμε πώς να αισθανόμαστε για μας τους ίδιους και τη ζωή μας από τις αντιδράσεις των ενηλίκων. Όταν μεγαλώνουμε, αναπλάθουμε το συναισθηματικό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας μας. Συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν οι γονείς σε εμάς. Συνεπώς, μαθαίνουμε τα συστήματα πεποιθήσεων από πολύ μικρά παιδιά και ύστερα περνάμε τη ζωή μας δημιουργώντας εμπειρίες που ταιριάζουν με αυτές τις πεποιθήσεις.

Όπως καταλαβαίνεις, είσαι ένα θύμα άλλων θυμάτων, αφού και οι γονείς σου δεν γνώριζαν πώς να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Έτσι, ήταν αδύνατο να σου διδάξουν πώς να αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου. Αν ακούσεις την ιστορία τους, θα καταλάβεις από πού προήλθαν οι φόβοι τους, η αδιαφορία τους, οι αυστηροί κανόνες που υιοθέτησαν ή η σκληρότητα που σου έδειξαν. Οι άνθρωποι που σε φόρτωσαν με όσα κουβαλάς σήμερα, ήταν το ίδιο ή περισσότερο φοβισμένοι, πικραμένοι και παραπλανημένοι σε σχέση με εσένα.
Όποιο πρόβλημα έχεις, όσο μεγάλο ή απειλητικό φαίνεται, να ξέρεις πως είναι αποτέλεσμα των σκέψεών σου. Είναι γνωστό ότι κάθε σκέψη επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου και τελικά τη χημεία όλου του σώματος. Για παράδειγμα, η δυσαρέσκεια που κρατάμε μέσα μας για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση ουσιών που κατασπαράζουν το σώμα και να εκδηλωθεί ως καρκίνος. Η κριτική μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, οι ενοχές να μετασχηματιστούν σε πόνο και η ένταση να δημιουργήσει έλκος. Τα δυσάρεστα συναισθήματα σε συνδυασμό με ακατάλληλες τροφές, ποτά και φάρμακα φθείρουν το σώμα, πολλές φορές ανεπανόρθωτα.

Η αυτοεπιδοκιμασία και η αυτοπαραδοχή είναι βασική προϋπόθεση για θετικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο, ακόμη και στην περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας. Εμπόδιο αποτελεί το παρελθόν. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι γεγονότα που συνέβησαν, δεν γίνεται να αλλάξουν. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι οι σκέψεις σου για τα γεγονότα.
Είναι ανόητο να τιμωρείς τον εαυτό σου σήμερα επειδή κάποτε κάποιος σε πλήγωσε. Καλό θα ήταν να συγχωρήσεις όσους σε πλήγωσαν και να βιώσεις τη ζωή σου με νέα «αισθητηριακή» αντίληψη. Βέβαια, η «συγχώρεση», όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Είναι καλύτερα να μιλάμε για αποδέσμευση, απαγκίστρωση και απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα. Αυτό όμως μπορεί να γίνει εφόσον μάθεις να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου!

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το