Τοπικά

Η τέχνη των πολιτισμών του κόσμου στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας πραγματοποίησε φέτος με επιτυχία δράσεις και προγράμματα, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από το Υπουργείο.
Κατ’ αρχήν, στο φετινό πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” κάτω από τον τίτλο «ΕΠΑΛληλα Περιβάλλοντα» πραγματοποίησε 4 δράσεις με πρώτη την υλοποίηση μιας τοιχογραφίας βασιζόμενη σε τέχνη των πολιτισμών του κόσμου. Οι μαθητές, ενημερώθηκαν για τον Πολιτισμό και την Τέχνη των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής και στη συνέχεια πρότειναν τις δικά τους σκίτσα. Μία από τις πρωτότυπες ιδέες των μαθητών σχεδιάστηκε στο κλιμακοστάσιο του σχολείου αφού προετοιμάστηκε κατάλληλα ο τοίχος. (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κ. Αναγνώστου, Κ. Παπαϊωάννου και Ε. Αρσένη ).

Στη δεύτερη δράση μελετήθηκε και υλοποιήθηκε με ομαδοσυνεργατικό τρόπο ένας ασύρματος σταθμός μέτρησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας με την βοήθεια του καθηγητή Β. Γκαλαφάγκα.

Τρίτη δράση ήταν ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση, και ο προγραμματισμός ενός Drone FPV. Με την υποστήριξη του καθηγητή Γ. Ραχούτη οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες στο σχεδιασμό τρισδιάστατων μοντέλων με τη χρήση CAD προγραμμάτων σχεδίασης, συναρμολόγησαν και διευθέτησαν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συστημάτων πάνω στο «σασί» του drone. Στην τελευταία δράση του προγράμματος «Πνεύμονας ζωής στο σχολείο» οι μαθητές ανασχεδίασαν ένα κομμάτι αίθριου- κήπου του σχολείου μας και δημιούργησαν θεματικούς κήπους (Υπεύθυνοι καθηγητές: Λ. Πλαβός, Δ. Παρδάλης, Δ. Κλένδρου, Ε. Μαγκλάρα). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο σχολείο μας με υπεύθυνη την καθηγήτρια Α. Καμπούρη.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, το σχολείο μας ανταποκρίθηκε με χαρά στην εκπαιδευτική δράση «Επανασχεδιάζω το σχολείο μου-Δημιουργώ υγιή οικοσυστήματα» του ΚΠΕ Μεσολογγίου. Στις 7 & 8/6 μαθητές της Α τάξης και της Β εφαρμοσμένων τεχνών βγήκαν, περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το νέο κήπο του σχολείου. Πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί σχεδίασαν την κάτοψή του και πρότειναν δικές τους ιδέες για προσθήκες, βελτιώσεις και λύσεις με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα μικρό οικοσύστημα. Για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους δημιούργησαν ένα μεγάλο κολάζ από σκίτσα, εικόνες, κείμενα και φυτά του κήπου. (Υπεύθυνοι καθηγητές: Λ. Πλαβός, Δ. Κλένδρου, Ε. Μαγκλάρα, Δ. Κολτσιδοπούλου).

Τέλος, σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, στο πλαίσιο του ERASMUS+ KA1 (Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού ΕΕΚ) με τίτλο: «ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» (LEARNING AND WORKING EXPERIENCES IN EUROPE), το σχολείο μας συμμετείχε από τις 7 /6/21 μέχρι τις 11/6/21 σε διαδικτυακό πρόγραμμα, με συνεργαζόμενο οργανισμό το Ολλανδικό Επαγγελματικό σχολείο ROC FriesePoort.
Οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ήταν η Ε. Αρσένη, Α. Καμπούρη, Α. Καλατζοπούλου, Χ. Τσαμτσάκη, Β. Γκαλαφάγκας, Α. Χατζή και Γ. Ραχούτης.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας, κυρίως το τμήμα που αναφέρεται στην επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τον τρόπο διασύνδεσης του Επαγγελματικού σχολείου με την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια ψηφιακή ξενάγηση σε τοπικό όσο και εθνικό πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της ψηφιακής αυτής δραστηριότητας ικανοποίησε απόλυτα όλους τους συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές, όπως επίσης και τους αρχικούς στόχους του προγράμματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το