Θ Plus

Η συνταγή της Κυριακής από τους BLUE GREY Cooks

Πριν πάρουν φωτιά οι κατσαρόλες, τρόπος του λέγειν, λίγα λόγια για τους δημιουργούς. Είναι ο Nicolas και ο Théodore από το Βέλγιο, για τους φίλους οι BLUE GREY Cooks. Αν και η διαδρομή Βρυξέλλες-Βόλος ήταν αδιαμφισβήτητα τόσο μακρόχρονη όσο και σημαντική, οι δρόμοι τους ωστόσο δεν ήταν πάντα σπαρμένοι… με πιάτα. Τουλάχιστον όχι και των δύο. Ο ένας μάγειρας και ο άλλος γραφίστας, ενώσανε τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αγάπη τους για το καλό φαγητό και από μπαχάρι σε μπαχάρι φτάσανε στην κουζίνα σας. Θα βρείτε γεύσεις που θα σας ταξιδέψουν, όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο, εκεί όπου σας περιμένει η αχόρταγη παιδικότητά σας για να τής θυμίσετε πως αναμφίβολα το φαγητό δεν τρέφει μόνο το σώμα.

Φιλέτα σολομού με μέλι και φυστίκια αιγίνης

Η απλότητα αυτού του πιάτου είναι αντιστρόφως ανάλογη με την θεσπέσια γλυκιά γεύση του και τα ζεστά αρώματα της πιπερόριζας, του σκόρδου και της σως σόγιας. Σίγουρα θα κερδίσετε τις εντυπώσεις, πριν καλά καλά ακουμπήστε το πιάτο στο τραπέζι.

Υλικά για τον σολομό

250 γρ. φιλέτο σολομού ανά άτομο.

Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την μαρινάδα

150ml λάδι

35ml σως σόγιας

25ml βαλσάμικο ξύδι

2 κ.σ. ξυσμένη φρέσκια πιπερόριζα

1 ξεκλίδι ξυσμένο σκόρδο

1 κ.σ. μέλι ζεσταμένο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι και πιπέρι

1 κ.κ. κορν φλάουρ για την σάλτσα

Υλικά για το γαρνίρισμα

20 γρ. σπόρους σουσαμιού

50 γρ. φυστίκια αιγίνης ψιλοκομμένα

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

Λίγο λάδι

Προτιμήστε ένα φρέσκο φιλέτο ψάρι, θα καταλάβετε την διαφορά από την στιγμή που θα εμβαπτίσετε τα τρυφερά κομμάτια στην μαρινάδα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αφαιρέσετε το δέρμα και τα αγκάθια από τον σολομό -χρησιμοποιώντας ένα απλό τσιμπίδι για τα φρύδια αν δεν έχετε την  ειδική λαβίδα- αλλά αν η όλη διαδικασία σάς προβληματίζει, μπορείτε να το ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας. Αλατοπιπερώστε τα κομμάτια.

Ετοιμάστε την γλυκόξινη μαρινάδα βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο σκεύος. Ανακατέψτε τα καλά και βυθίστε μέσα με την απαραίτητη προσοχή τις τρυφερές σομόν λουρίδες. Δώστε μία ώρα περίπου στην κάθε πλευρά για να «ψηθεί» και να βαφτεί με ένα πλούσιο ρουμπινί χρώμα. Σκεπάστε ερμητικά πριν το βάλετε στο ψυγείο. Σίγουρα δεν θέλετε η τούρτα σοκολάτα που βρίσκεται στο δεύτερο ράφι να πάρει την οσμή από το σκόρδο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°c

Μεταφέρετε τα κομμάτια με μια σπάτουλα σε ένα καθαρό σκεύος, αφού πρώτα βάλετε στον πάτο του λίγη από την μαρινάδα. Περιχύστε ακόμα λίγη στα φιλετάκια ψαριού μαζί με ελάχιστο μέλι. Η υπόλοιπη δεν θα πάει χαμένη, αφού θα σας χρειαστεί για την σάλτσα. Φουρνίστε τα για 10 με 13 λεπτά. Σίγουρα είναι προτιμότερο να τα βγάλετε από την φωτιά λίγο νωρίτερα, παρά αργότερα. Ούτως ή άλλως η μαλακή σάρκα του ψαριού θα συνεχίσει να ψήνεται για μερικά λεπτά και εκτός φούρνου.

Για την βελουτένια σάλτσα θα σας χρειαστεί η υπόλοιπη μαρινάδα, την οποία θα βάλετε να ζεσταθεί σε ένα κατσαρολάκι για σως χωρίς όμως να βράσει γιατί θα σας «κόψει». Προηγουμένως, διαλύστε σε ένα μπολάκι με λίγο ζεστό νερό το κορν φλάουρ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να προσπαθείς τελευταία στιγμή να διαλύσεις τα γρομπαλάκια. Προσθέστε το στην μαρινάδα και ανακατέψετε γρήγορα με ένα σύρμα χειρός για να «δέσει».

Για το γαρνίρισμα, σοτάρετε το σουσάμι με λίγες σταγόνες λάδι για να ξυπνήσετε την μυρωδιά του και προσθέστε το μαζί με μια κουταλιά λάδι στο φυστίκι και τον άνηθο. Γαρνίρετε τα φιλέτα ψαριού, αφού τα περιλούσετε με την σως. Η αντίθεση του τραγανού πράσινου φυστικιού με το τρυφερό φιλέτο θα ξαφνιάσει την παλέτα σας. Συνοδέψτε το ψάρι μ´ένα ευωδιαστό κουσκούς ή με ελαφρά σοταρισμένα φρέσκα λαχανικά.

Αφαιρέστε την καρδιά της σκελίδας του σκόρδου για να μειώσετε την ένταση της οσμής του.

Προετοιμασία 30 λεπτά και 2 ώρες μαρινάρισμα

Ψήσιμο 10-13 λεπτά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το