Τοπικά

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στηρίζει τα νοικοκυριά για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στο πλαίσιο μιας δύσκολης συγκυρίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, πιστή στη φιλοσοφία της, στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά για την υλοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας στην κύρια κατοικία τους, συμμετέχοντας στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας www.ypen.gr, όπως άλλωστε το έπραξε και στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» (α’ & β’ κύκλου).
To περιβαλλοντικού χαρακτήρα αναπτυξιακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2020 ανέρχεται σε σχεδόν 897 εκατ. ευρώ. Με κεντρικό στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα, για περίπου 600.000 νοικοκυριά έως το 2030, ήτοι ανακαίνιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών κατά μέσο όρο τον χρόνο για μια δεκαετία, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθίσταται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα.
Οι διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα είναι αρκετές και πολυποίκιλες. Ενδεικτικά, βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:
Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 897 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 μέχρι πέρυσι (φέτος η εκταμίευση) είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ.

Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 85% (ή ακόμη και το 95% στις λιγνιτικές περιοχές, με τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης) για τα χαμηλά εισοδήματα, και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.
Η προσθήκη ειδικής κατηγορίας για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.
Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να υλοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, ενεργειακής αυτονομίας, υποδομής ηλεκτροκίνησης και συστημάτων αυτοματισμού στην κύρια κατοικία τους, με συνολικό προϋπολογισμό εργασιών έως 50.000 ευρώ ανά ακίνητο και έως 100.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο, σε περίπτωση υποβολής περισσοτέρων αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα περισσοτέρων ακινήτων.
Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φαίνεται στον Πίνακα 1.

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και φαίνεται στον Πίνακα 2.

Ας εξηγήσουμε λίγο τις προσαυξήσεις της βασικής επιδότησης:
COVID-19 premium: Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται σε όλους ειδική προσαύξηση 10% λόγω COVID-19.
Ενεργειακό premium: Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.
Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης: Ειδικά για δέκα δήμους της χώρας (Δήμος Κοζάνης, Δήμος Βοΐου, Δήμος Βελβεντού, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σερβίων, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Πρεσπών, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Γορτυνίας), οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές και σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης δικαιούνται αυξημένων θετικών μέτρων για να υπερβούν τα προβλήματα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10%.
Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.
Τα δάνεια είναι συγχρηματοδοτούμενα σε αναλογία κεφαλαίων 1:2 (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε./Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας). Το μέρος των κεφαλαίων που παρέχεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. είναι άτοκο και απαλλάσσεται της εισφοράς του Ν. 128/75. Το επιτόκιο των κεφαλαίων που παρέχονται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας επιδοτείται κατά 100% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. Η εισφορά του Ν. 128/75 διαμορφώνεται σε 0,08% και καταβάλλεται από τον Ωφελούμενο.
Η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα και για χορήγηση τυχόν δανείου γίνεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr/.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους όρους του προγράμματος και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας (τηλ. 2431095411) ή στα καταστήματα Δικτύου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το