Κόσμος

Η συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα φέρνει αναταράξεις στο BBC – Ξεκινά εσωτερική αξιολόγηση

To BBC ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις δημοσιογραφικές πολιτικές του και τον τρόπο διοίκησής του, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε εξαιτίας των «παραπλανητικών» μεθόδων που χρησιμοποίησε δημοσιογράφος του για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995.
Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός όμιλος ζήτησε την Πέμπτη συγγνώμη, μετά τη δημοσίευση μιας ανεξάρτητης έκθεσης, όπου καταγγέλλονταν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ, ηλικίας 58 ετών, ο οποίος είχε παραιτηθεί στα μέσα Μαΐου για λόγους υγείας.
Το έγγραφο, το οποίο συνέταξε ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ντάισον, καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του ομίλου για τη διαχείριση της υπόθεσης και τη βούλησή του να τη «θάψει».

Από την πλευρά του, σε μια δριμεία ανακοίνωσή του, ο 38χρονος σήμερα πρίγκιπας Ουίλιαμ χαρακτήρισε «δόλιο» τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η συνέντευξη. «Μας προκαλεί απερίγραπτη θλίψη το ότι μαθαίνουμε πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, στη μανία καταδίωξης και στην απομόνωση που θυμάμαι από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της», ανέφερε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ξεκινά εσωτερική αξιολόγηση στο BBC
«Πιστεύουμε ότι το BBC είναι ένας διαφορετικός οργανισμός σήμερα, με διαφορετικό τρόπο διοίκησης και ισχυρότερος, όπως και βελτιωμένες διαδικασίες», επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιό του σε δελτίο Τύπου.
Όμως, «δεν μπορούμε απλά να υποθέσουμε από πριν ότι τα σφάλματα του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα γίνεται», συμπληρώνει. Επομένως, «πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να εξεταστούν, λεπτομερώς, η αποτελεσματικότητα των δημοσιογραφικών πολιτικών του BBC και ο τρόπος διοίκησής του».
Τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης, που θα διεξαχθεί από τους διευθυντές χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο.

«Αλλαγή κουλτούρας» στο BBC
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν εκτίμησε σήμερα, στην εφημερίδα «The Times», ότι μια «αλλαγή κουλτούρας» είναι αναγκαία στους κόλπους του BBC, εκ μέρους του οποίου αποδοκίμασε μια συμπεριφορά, ορισμένες φορές, υπεροπτική.
Στην 127 σελίδων έκθεσή του ο δικαστής κατέκρινε επίσης τη συμπεριφορά του Τόνι Χολ, του πρώην γενικού διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι επέβλεψε μια λανθασμένη και «εξαιρετικά αναποτελεσματική» εσωτερική έρευνα για το ζήτημα. Ως τότε επικεφαλής του BBC News, γνώριζε ότι ο Μπασίρ είχε πει «σοβαρά και ανεξήγητα ψέματα» για το τι είχε κάνει για να πείσει την πριγκίπισσα να του μιλήσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το