Τοπικά

«Η σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας έχει αρχίσει» εκτιμά ο πρώην πρέσβης Νίκος Κανέλλος

Ο πρέσβης επί τιμή κ. Νίκος Κανέλλος μίλησε για την επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την ολοένα αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη, έπειτα από τις κινήσεις του σε Συρία και Λιβύη, συνεχίζει απτόητος προς την ολοκλήρωση του σχεδίου του να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Θεσσαλός πρώην πρέσβης με ισχυρούς δεσμούς στον Βόλο, αναφέρθηκε στα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα έπονται. «Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν πράγματα, που θίγουν τη δική μας κυριαρχία σαφώς. Τα δύσκολα έρχονται για εμάς, αφού αυτοί με τον τρόπο τους διεκδικούν αυτά που δεν διεκδικήσαμε εμείς πολλές δεκαετίες τώρα», τόνισε με αφοπλιστικό ύφος ο κ. Κανέλλος, για να προσθέσει: «Ο Ερντογάν αρχικά με τη Συρία και στη συνέχεια με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, έκανε δύο επιτυχημένες κινήσεις, άσχετα με το τι λέμε εμείς. Και τώρα θέλει να ολοκληρώσει το… χατ-τρικ με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που θεωρεί πως είναι και δική του θάλασσα».

Έχοντας εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στο διπλωματικό σώμα, ο κ. Κανέλλος αναφέρθηκε στον τουρκικό επεκτατισμό, στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και στις διαχρονικές επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τη χώρα μας: «Ο στόχος της Τουρκίας είναι ολοφάνερος. Θέλει να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο. Και την τελευταία δεκαετία κατάφερε πάρα πολλά. Άλλωστε μιλάμε για ένα κράτος που έχει την ψυχολογία της εξάπλωσης. Όχι όπως εμείς που λέμε συνεχώς «όλα καλά και ωραία» και δεν έχουμε τον τρόπο ή και τη διάθεση ακόμη, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαμορφώσει την εθνική της ταυτότητα και να ξαναμπεί στο παιχνίδι των διεκδικήσεων. Από τους συμμάχους μας περίμενα περισσότερα. Να κάνουν απόλυτα ευκρινείς δηλώσεις υποστήριξής μας και να καταδικάσουν την Τουρκία, εάν δεν σταματήσει τις απειλές και τη συντήρηση πολεμικού κλίματος. Είναι κρίμα να αγνοείται η Ελλάδα από τις δυνάμεις της Ευρώπης. Όμως, ακόμη και τώρα που είμαστε υποτελείς στα ενωμένα συμφέροντα, πρέπει να πιστέψουμε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Θα πληρώσουμε, θα καούμε, θα παίξουμε με τον κίνδυνο. Ας το κάνουμε, εάν θέλουμε να αφήσουμε κάτι πραγματικά δύσκολο και υπέροχο στην Ιστορία μας. Ας αναλογιστούμε πού έχουμε φτάσει με τα συνεχόμενα λάθη των κυβερνήσεων που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Βρισκόμαστε σε πολύ πιο δύσκολη θέση απ’ ό,τι το 1974 και το 1996».

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κλιμακώνονται επικίνδυνα, τα πολεμικά σενάρια δεν έχουν τελειωμό. «Η σύγκρουση έχει αρχίσει. Με τις απειλές και τις δηλώσεις τους, οι Τούρκοι μάς δείχνουν καθαρά πως ό,τι δηλώνουν, το κάνουν πράξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι υπέρ μιας πολεμικής λύσης», είπε ο κ. Κανέλλος για τον… ακήρυχτο πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ κατέληξε, τονίζοντας: «Ως διπλωμάτης, ο πρώτος μου στόχος είναι η ειρήνη. Ο διάλογος κρίνεται αναγκαίος. Ωστόσο, εδώ δεν βλέπω κάποιον διάλογο, αφού διεκδικεί μόνο η μία πλευρά. Είναι απίστευτο αυτό που κάνει η Τουρκία. Ας μας πει κάποιος τι έχουμε διεκδικήσει. Το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μένει σε εκκρεμότητα κοντά στον μισό αιώνα. Ό,τι χόρεψαν τσάμικο ο Παπανδρέου και ο Τζεμ, δεν σημαίνει πως λύσαμε το πρόβλημα. Γι’ αυτό και το πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η ευθυγράμμιση σ’ έναν πόλο εθνικής ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην πλήρη ενότητα όλων των πολιτικών. Δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια, κάποιοι να μένουν έξω από το παιχνίδι. Οπότε, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τους άλλους, ας κοιτάξουμε πρώτα όσα γίνονται στο δικό μας σπίτι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το