Πολιτισμός

Η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Η εκπαιδευτική περίοδος των τακτικών συναντήσεων εργασίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη λήξη της πάντοτε διανθίζεται με την παρουσίαση ενός από τα βιβλία- που στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς μελέτησε- με την ταυτόχρονη παρουσία του συγγραφέα του.
Φέτος, από τη δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης επιλέχτηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κεκροπούλου «Το σημάδι του Κάιν» (εκδόσεις Ωκεανός, 2015), εκδήλωση στην οποία θα παραβρεθεί η ίδια η συγγραφέας του. Η ανοικτή αυτή εκδήλωση για τους φίλους του ΛΕΒ, θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του ΛΕΒ, (Κοραή 79) την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. Η παρουσίαση θα γίνει από την ίδια τη συγγραφέα και τον ιστορικό Γιάννη Κουτή. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη. Συντονίζει η Ροσσάνα Πώποτα. Μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης θα ερμηνεύσουν και θα σχολιάσουν. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο « Η Πένα».

Το βιβλίο της γνωστής στο βολιώτικο κοινό συγγραφέως και από προηγούμενη παρουσίαση των Γ.ΑΚ. Μαγνησίας, είναι γεμάτο από θεσσαλική ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Θεσσαλία του 1881 την εποχή της απελευθέρωσής της και της προσάρτησής της στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η συγγραφέας με φόντο το Θεσσαλικό κάμπο παρουσιάζει την παράλληλη εξέλιξη δύο αδελφών -παιδιών μεγαλοτσιφλικά των Τρικάλων- του Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, δυναμικού και δραστήριου δικηγόρου, που ένα γύρισμα της τύχης τον βρίσκει αρραβωνιασμένο με τη μικρή Ειρήνη (κόρη του πρόσφατα αποβιώσαντα Μικρασιάτη βιομηχάνου), την οποία όμως ονειρευόταν να παντρευτεί ο μικρότερος αδελφός του Χριστόφορος, φοιτητής Ιατρικής. Ανάμεσα στα δυο αδέλφια σιγοκαίει ο συγκαλυμμένος ανταγωνισμός και το μίσος. Ο ένας οπαδός ένθερμος του Δηλιγιάννη κι ο άλλος Τρικουπικός, στέκονται πάντοτε απέναντι ο ένας στον άλλον. Το μόνο που τους ενώνει, είναι ο τυφλός έρωτας για την ίδια γυναίκα. Το ξέσπασμα του Ελληνοτουρκικού Πολέμου το 1897 θα φέρει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τα δυο αδέλφια βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται. Παράλληλα με την πλοκή της υπόθεσης, η συγγραφέας αναπλάθει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, παρουσιάζοντας το ζήτημα των τσιφλικιών και μεταφέροντας στον αναγνώστη την ψυχολογία των πλούσιων Ελλήνων της διασποράς, σε αντιδιαστολή με τους εξαθλιωμένους κολίγους.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσχη Ανάγνωσης, αποτελούμενη τα τελευταία χρόνια από δυο πλέον Ομάδες Βιβλίου, αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., μια δράση που πλαισιώνεται πάνω από 40 άτομα, γεγονός που δηλώνει την αναγκαιότητα του σκοπού. Η Λέσχη προσεγγίζει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, σε τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν και να προβληματιστούν. Τα μέλη της πρώτης Ομάδας Ανάγνωσης, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από έντεκα χρόνια, με τη βοήθεια της συντονίστριας, καθηγήτριας φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β., Άννας Πετσιάβα, μελετούν τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες. Από το 2016 και μετά, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκε και δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης Βιβλίου με αντίστοιχο πρόγραμμα και με συντονίστρια την Ντέμη Βλειώρα, καθηγήτρια μαθηματικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, η οποία λειτουργεί, επίσης, κάθε δεύτερη Τρίτη (απόγευμα και ανά δεκαπενθήμερο), στον ίδιο χώρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το