Τοπικά

Βόλος: Η στοματική υγιεινή «θύμα» οικονομικής αδυναμίας “Θ”

odontiatros

Σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκεται η στοματική υγιεινή των Βολιωτών, τόσο των ενήλικων, όσο, δυστυχώς, και των παιδιών, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών να καταβάλλουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, καθώς οι οδοντίατροι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τη στοματική υγιεινή των πολιτών επισημαίνοντας πως όσες προσπάθειες και να κάνουν οι οδοντίατροι για να βοηθήσουν τους συμπολίτες, είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που δεν μπορεί να θεραπευτεί εύκολα.
Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι νέοι οδοντίατροι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία, διαφορετικά μένουν άνεργοι, καθώς αδυνατούν να βρουν το απαιτούμενο κεφάλαιο που χρειάζεται για να ανοίξουν ένα οδοντιατρείο.
Άλλωστε και αν το ανοίξουν, είναι τόσο μεγάλη η αναδουλειά ειδικά στους νέους, ώστε δύσκολα θα αποσβέσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει στο επάγγελμα.
Και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα τόνισε πως το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα δεν πάει καλά. Η κατάσταση είναι άθλια, αλλά το ζήτημα δεν είναι η επαγγελματική μας πορεία. Κυρίως αυτό που έχει σημασία είναι η στοματική υγεία του πληθυσμού. Αρχίζουμε και βλέπουμε στόματα τα οποία είναι εντελώς άθλια. Γιατί ούτε και εμείς μπορούμε να κάνουμε άλλες δωρεάν παροχές, πέρα από αυτές που έχουμε κάνει και είναι ήδη πάρα πολλές. Μας ανησυχεί πάρα πολύ αυτό. Και δεν υπάρχουν πολλές οικονομικές δυνατότητες. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής. Έχει ξεζουμιστεί το πορτοφόλι του Έλληνα σε όλα τα επίπεδα. Παλιότερα ακόμη και οι μεροκαματιάρηδες μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, έχουν να πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορούν πια.
Ο ιδιώτης έρχεται να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά και κλαίγεται για τα υπόλοιπα δόντια.
Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί πλέον από τους ενήλικες και στα παιδιά. Η κ. Κλάρα ανέφερε πως «η στοματική υγιεινή των ενηλίκων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά αυτό παρατηρείται πλέον και στα παιδιά. Βλέπουμε γονείς που μας λένε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα».
Η μετανάστευση είναι μονόδρομος για πολλούς νέους οδοντίατρους.
Η κ. Κλάρα υπογράμμισε σχετικά πως «πλέον υπάρχει μεγάλη μετανάστευση στον κλάδο μας και οι νέοι οδοντίατροι κοιτούν να φύγουν. Επίσης υπάρχουν και νέοι οδοντίατροι που βρίσκονται στην ανεργία, επειδή δεν θέλουν να φύγουν, ενώ δεν μπορούν και να ανοίξουν κάποιο οδοντιατρείο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το