Πολιτισμός

Η Στεύη Τσούτση απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust: Κανένα βιβλίο δίχως σπίτι,κανένα σπίτι χωρίς βιβλίο

 

Καλεσμένη μας σήμερα η συγγραφέας και υπεύθυνη της ελληνικής πεζογραφίας των Εκδόσεων Νίκας, Στεύη Τσούτση.

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλωσόρισες Στεύη στην κυριακάτικη «Θεσσαλία».
Καλώς σας βρήκα κι ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Η παρουσία μου στη στήλη σας, αλλά και η φιλοξενία μου στην εφημερίδα είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα.

Καταγωγή;
Κατάγομαι από την Ήπειρο, συγκεκριμένα από το Πωγώνι Ιωαννίνων και τα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Τα αγαπώ αυτά τα μέρη, είναι συνδυασμένα με όμορφες παιδικές και εφηβικές μνήμες. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένη και μαμά ενός υπέροχου 4χρονου, του Σωτήρη.

Σπουδές;
Σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για αρκετά χρόνια άσκησα το επάγγελμα, ειδικευόμενη στο Project Management, την Οργάνωση και Διοίκηση Έργων. Παράλληλα ξεκίνησα να αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Πάντα έγραφα, αλλά την τελευταία δεκαετία αποφάσισα να το εξελίξω. Έχω παρακολουθήσει επιμορφώσεις δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διάφορα master classes δημιουργικής γραφής από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατό μου κατόρθωμα η εισαγωγή μου με υποτροφία στο μεταπτυχιακό του Creative Writing του Oxford Brookes University και η αποφοίτησή μου με διάκριση τον Δεκέμβριο του 2022.

Καριέρα…
Για αρκετά χρόνια εργάστηκα ως μηχανολόγος μηχανικός σε τεχνικές εταιρείες ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Δεν ήταν, όμως, κάτι που με ικανοποιούσε. Έγραφα από πολύ μικρή. Οι πρώτες μου ιστορίες εντοπίζονται στις αρχές του Δημοτικού, στις τελευταίες σελίδες των σχολικών μου τετραδίων. Φοιτήτρια ακόμη, ξεκίνησα να αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες και περιοδικά. Έγραφα κείμενα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, κριτικές κινηματογράφου, θεάτρου και βιβλίων. Πέρασα από τη θέση της αρχισυντάκτριας σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα και κατέληξα το 2017 να αποκτώ το δικό μου γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό, το ewoman.gr.
Στο διάστημα αυτό, είχα την τύχη να συναντήσω τον εκδότη Νικόλαο Νίκα. Είχε πρόσφατα αδειάσει μια θέση επιμελητή στις Εκδόσεις Νίκας. Έκανα δοκιμαστικό, πέρασα από εκπαίδευση και δειλά-δειλά ξεκίνησα. Στην πορεία, πέρα από επιμέλειες ανέλαβα και κάποιες μεταφράσεις διηγημάτων του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η συλλογή, μάλιστα, «Ωγκύστ Ντυπέν: Το έγκλημα της οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες μυστηρίου» διακρίθηκε στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Μετάφρασης 2020.
Την ίδια περίοδο ξεκινώ να διδάσκω δημιουργική γραφή σε παιδιά και ενήλικες, σε ομάδες ή και ατομικά.
Στις Εκδόσεις Νίκας εμπιστεύτηκα και τα δύο μου βιβλία: Ένα παιδικό με τίτλο «Το τραγούδι της Σεμέλης» και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Αόρατη Πληγή». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το τρίτο μου βιβλίο, μια νουβέλα με θέμα τη σχέση μας με τον καθρέφτη και πόσο υποκειμενική είναι η «τελειότητα». Οι ιστορίες μου έχουν γυναίκες ηρωίδες και πραγματεύονται σύγχρονα θέματα όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η κρίση ταυτότητας, η σχέση με τον καθρέφτη, η ενδοοικογενειακή βία, τα απωθημένα, οι τοξικές φιλίες κ.ά. Πρόκειται για Αλήθειες Γυναικών που πρέπει να ακουστούν γιατί σε αυτές όλοι μας βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας.
Κοντεύω τα δέκα χρόνια συνεργασίας με τις Εκδόσεις Νίκας. Εδώ και έναν χρόνο με τίμησαν με τη θέση της υπεύθυνης της ελληνικής πεζογραφίας. Δεν σας κρύβω πως νιώθω πολύ τυχερή. Είναι σπάνιο στις μέρες μας να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς και να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχετε κοινό όραμα και άψογη επικοινωνία.

Ελεύθερος χρόνος;
Θα πω ψέματα αν δηλώσω πως έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Ξεκλέβω στιγμές μες στη μέρα για να παίζω με τον γιο μου, να μεγαλώνω μαζί του. Γενικά αγαπώ πολύ το διάβασμα, το θέατρο και τα ταξίδια.

Η πανδημία και ο εγκλεισμός τι έφερε στον Εκδοτικό Οίκο Νίκας;
Ο εγκλεισμός ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Μπορούμε, βέβαια, να πούμε πως το βιβλίο κέρδισε το στοίχημα μιας και πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στο διάβασμα μέσα στα σπίτια τους. Στον εκδοτικό δεν σταματήσαμε λεπτό να δουλεύουμε. Ετοιμάζαμε βιβλία, σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα, στηρίζαμε τη φιλαναγνωσία. Οι Εκδόσεις Νίκας κλείνουν φέτος 75 χρόνια παρουσίας στον χώρο. Τρεις γενιές εκδότες προσπαθούν για το καλό βιβλίο, με σεβασμό στον αναγνώστη. Καμία πανδημία δεν στάθηκε ικανή να τους εμποδίσει από αυτή την επιθυμία. Στόχος μας: Κανένα βιβλίο δίχως σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς βιβλίο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Λαμπροπούλου «Πορτμαντό» πήρες μια γεύση της πολιτιστικής κίνησης του Βόλου. Θα ήθελα τη γνώμη σου.
Η Χριστίνα Μαρία Λαμπροπούλου είναι το νέο συγγραφικό αίμα στις Εκδόσεις Νίκας και είμαστε χαρούμενοι για την έκδοση του εξαιρετικού «Πορτμαντό» της. Είχα ακούσει πολλά από την ίδια για την πολιτιστική κίνηση του Βόλου, οπότε ερχόμουν προετοιμασμένη. Στην παρουσίαση του βιβλίου γνώρισα ανθρώπους με αγάπη για το βιβλίο και τον πολιτισμό, ανθρώπους με κουλτούρα και κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτοί οι άνθρωποι με δέχτηκαν από την πρώτη στιγμή κι αγκάλιασαν τις #Αλήθειες_Γυναικών μου, τη δράση γυναικείας ενδυνάμωσης που έχει ως αφετηρία ιστορίες γυναικών από την «Αόρατη Πληγή» μου.
Μπορούμε νομίζω εδώ να ανακοινώσουμε πως αυτή η performance που έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και έχει στηρίξει πολλές γυναίκες, θα έρθει και στον Βόλο το Σάββατο 11 Μαρτίου. Θα έχω τη χαρά να με συνοδεύσει επί σκηνής η Χριστίνα Μαρία Λαμπροπούλου. Πρόκειται για μια παράσταση που κάθε γυναίκα πρέπει να δει και είμαι σίγουρη πως η συμμετοχή των θεατών στον Βόλο θα είναι πολύ μεγάλη.

Σ’ ευχαριστώ, Στεύη, που μου έκανες τη τιμή να είσαι σήμερα η καλεσμένη μου στην κυριακάτικη «Θεσσαλία».
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Εύχομαι και σε σας, αλλά και στην εφημερίδα, το 2023 να είναι μια χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα και πραγματοποιημένους στόχους.

Share
Ετικέτες: Στεύη Τσούτση

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024