Κατηγορίες: Ελλάδα

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες λιμενικών για τη μάχη που δίνουν να σώσουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου

Τη φρίκη που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση εξομολογούνται οι άνδρες του λιμενικού σώματος που δίνουν καθημερινά μάχες για να σώσουν τις ζωές των μεταναστών από τους αδίστακτους Τούρκους δουλέμπορους. Oι υποπλοίαρχοι Αργύρης Φραγκούλης, (κυβερνήτης σ΄ένα από τα τρία σκάφη του λιμενικού σώματος ανοιχτής θαλάσσης) στη Μυτιλήνη, και ο Νίκος Νάννος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ),  περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές που ζουν οι λιμενικοί αυτό το καλοκαίρι στα νησιά.   «Δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος μετά από αυτά που βλέπεις» επισημαίνει συγκινημένος ο υποπλοίαρχος Α. Φραγκούλης, και συνεχίζει: «Όταν μαζεύεις πτώματα από μετανάστες που ήταν άτυχοι, και πνίγηκαν, από παιδάκια που έχουν πνιγεί, τα μαζεύεις και είναι κοκαλωμένα, δεν μπορείς να συνέλθεις, δεν γίνεται να συνέλθεις».

Από το 1987, λειτουργεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.. Είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες που μεριμνούν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Ο υποπλοίαρχος Ν. Νάννος επεξηγεί: «Εμείς από τη πλευρά του ΕΚΣΕΔ συντονίζουμε τις ενέργειες, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών είναι οι ήρωες. Τα σκάφη μας δουλεύουν κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν ωράρια, είναι λειτούργημα αυτό που κάνουν».  Επισημαίνει δε, ότι «οι Έλληνες πηγαίνουν πρώτοι στα περιστατικά είτε είναι μονάδα επιφανείας,είτε εναέριο μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ελληνική λίμνη η οποία είναι το Αιγαίο, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης». Το δίκτυο διακίνησης προσφύγων και μεταναστών είναι ιδιαίτερα οργανωμένο από θαλάσσης. Οι υποπλοίαρχοι, μας παρουσιάζουν τους πρωτότυπους τρόπους μεταφοράς που χρησιμοποιούν από τα παράλια της Τουρκίας οι δουλέμποροι για να μεταφέρουν όσους μπορούν περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και τις πρωτοφανείς μεθόδους για να γλιτώσουν κατόπιν την σύλληψη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βρήκαν

Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο του Βόλου μετατρέπονται σε ήπιας κυκλοφορίας, στερώντας θέσεις στάθμευσης, όμως μέχρι…

18 Ιανουαρίου 2024

Με απουσίες κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Βόλος

Ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι καλείται να δώσει την Κυριακή ο Βόλος. Οι «κυανέρυθροι» θα υποδεχθούν…

18 Ιανουαρίου 2024

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων

Δυο ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση για…

18 Ιανουαρίου 2024

Κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Ο Πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσκαλούν, στην εκδήλωση για…

18 Ιανουαρίου 2024

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού…

18 Ιανουαρίου 2024

Πεζοδρόμιο

Στο πεζοδρόμιο στην αρχή της Παπαδιαμάντη στη συνοικία των Παλαιών αποφάσισε να “ανεβάσει” την Κυριακή…

18 Ιανουαρίου 2024