Τοπικά

Οι Ρομαλέοι ανοίγουν το δρόμο για το σχολείο- Λαικό πανηγύρι στο Αλιβέρι ενάντια στον αποκλεισμό

20150606_105009

Ένα λαϊκό πανηγύρι στήθηκε σήμερα στο Αλιβέρι, στις εγκαταστάσεις των πρώην εκπαιδευτηρίων του Απόστολου του Νέου με τίτλο «Όλο το Αλιβέρι μια γειτονιά». Σκοπός της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Τοπικό Δίκτυο για την εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά στο οποίο συμμετέχει η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ μαζί με τη Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν να βραβευτούν τα παιδιά ΡΟΜΑ που συνεχίσουν και φοιτούν στο σχολείο και να δοθεί το μήνυμα πως οι ΡΟΜΑ είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.
Από νωρίς το πρωί στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Απόστολου του Νέου είχαν στηθεί μουσικά όργανα, ενώ δεκάδες ΡΟΜΑ μαζί με τα παιδιά τους ολοκλήρωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πανηγύρι.

Οι Ρομαλέοι- Οι νέοι ΡΟΜΑ που συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
Οι Ρομαλέοι- Οι νέοι ΡΟΜΑ που συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο

Εκεί ήταν και οι Ρομαλέοι, μια ντουζίνα παιδιών που συνεχίζουν να φοιτούν στο σχολείο και μετά το Δημοτικό έχουν φτάσει πια στο Γυμνάσιο και συνεχίζουν στον μακρύ δρόμο της γνώσης και της εκπαίδευσης. Μέσα στους Ρομαλέους ήταν μόνο μία κοπέλα. Η Αριστέα Ασημάκη είναι 16 ετών και είναι η μόνη κοπέλα Ρομα που φοιτά στο Γυμνάσιο.

Η Αριστέα Ασημάκη
Η Αριστέα Ασημάκη

Μιλώντας για τις δυσκολίες της φοίτησής της η Αριστέα σημείωσε πως «ήταν πολύ δύσκολα. Είχα πρόβλημα με τους γονείς μου γιατί κάποιοι τους έβαζαν λόγια για να μην συνεχίσω το σχολείο, επειδή είμαι κορίτσι. Εγώ όμως προσπαθούσα να τους μεταπείσω γιατί το ήθελα πολύ. Ήθελα να συνεχίσω το σχολείο και βλέποντας τη θέληση και το πείσμα μου οι γονείς μου με άφησαν».
Η ίδια δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει, όμως είναι σίγουρο πως τουλάχιστον θέλει να ολοκληρώσει τη φοίτησή της στο σχολείο. Προπάντων όμως θέλει να δώσει ένα μήνυμα στα κορίτσια Ρομα. «Να συνεχίσουν το σχολείο, να κάνουν κάτι στη ζωή τους. Δεν θέλω να είμαι η μόνη Ρομα που θα τελειώσει το σχολείο», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα η Αριστέα εξομολογήθηκε πως από τη φυλή της δεν έχει φίλες, ενώ οι φίλες της είναι από το σχολείο, θέλοντας να τονίσει πως στο χώρο του σχολείου δεν υπάρχει ρατσισμός και η διαφορετικότητα δεν είναι παράπτωμα.

?????????????

Το πανηγύρι συνεχίστηκε για πολλές ώρες και οι Ρομά διασκέδασαν υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το