Πολιτισμός

«Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» στο Πορφυρογένειο Αγριάς

Με την ταινία «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» της Katia Benrath από τη Γερμανία, που θα προβληθεί σήμερα Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 19.00, το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, ξεκινά την καινούρια χρονιά με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Προσκαλεί τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους του κινηματογράφου στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, για την έναρξη ενός νέου κύκλου προβολών με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο, ειδικά για παιδιά κι εφήβους. Οι επιλογές των ταινιών που θα προβληθούν έχουν ως επίκεντρο την παιδική ηλικία και πραγματεύονται με ειλικρίνεια και ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες της.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του μικρού Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που διοργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη από 9 μέχρι 13 Νοεμβρίου 2023, το «Μικρό Σινεμά» συνεχίζει την κινηματογραφική του δράση με μια καινούρια ταινία κάθε μήνα, σε απογευματινή προβολή και με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Ο ενθουσιασμός των σχολείων και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην κινηματογραφική εβδομάδα και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, καθώς τις ταινίες παρακολούθησαν πάνω από 1.100 άτομα, αποτελούν σπουδαία βάση για την έναρξη μιας πιο ουσιαστικής κινηματογραφικής εμπειρίας, όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποιοτικό σινεμά μαζί με τα παιδιά τους.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στην Ελλάδα με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση, που υλοποιεί εδώ και χρόνια μια σειρά από καινοτόμες δράσεις προσανατολισμένες στο παιδικό και νεανικό κοινό, με επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio.
«Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο», από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Katia Benrath, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια με έναν ξεχωριστό κεντρικό χαρακτήρα, του οποίου το πάθος για ζωή είναι μεταδοτικό. Η εντεκάχρονη ηρωίδα της ταινίας διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Είναι θαρραλέα κι αστεία, ο μπαμπάς της είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα, ζει μόνη με το σκιουράκι της και ξεκινά για πρώτη φορά στη ζωή της να παρακολουθεί μαθήματα σε κανονικό σχολείο! Ανέμελη κι αντισυμβατική, ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Υπερασπίζεται το δίκαιο με κάθε τρόπο. Γρήγορα γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Η Ρόκα κάνει με ολοκληρωμένο τρόπο κάτι που δεν συναντάς συχνά σε παιδικές ταινίες, μας βάζει να αναρωτηθούμε πώς αλληλεπιδρούμε ως άνθρωποι και πώς θέλουμε να λειτουργεί η κοινωνία μας.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Παιδιά και Νέους, Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2019, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Giffoni Film Festival 2019, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2019.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και εφήβους, καθώς και ενήλικο κοινό. Την επιμέλεια του προγράμματος και την επιλογή των ταινιών έχει κάνει η παιδαγωγός Σταυρούλα Μαστρογιάννη, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου Κώστα Κορρέ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι «διαδρομές» των επισκευαστών αυτοκινήτων σε βιβλίο

O Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετών Ν. Μαγνησίας (ΣΙΣΑΜ) και η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών…

27 Ιανουαρίου 2024

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής με τίτλο «Ελευσίς» του Νίκου Αλεξίου

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣύ) προσκαλεί σήμερα Σάββατο 27 Ιανουαρίου και ώρα 12.00, στο…

27 Ιανουαρίου 2024

Στον Βόλο σήμερα ο Κώστας Σκρέκας

Στον Βόλο για την κοπή της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα βρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης…

27 Ιανουαρίου 2024

Αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που…

27 Ιανουαρίου 2024

Μουσική βραδιά με Παντελή Σταματέλο και Γιάννη Μιχαηλίδη στο Πορφυρογένειο

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου θα απολαύσουμε δύο εκλεκτούς, ευρέως αναγνωρισμένους Έλληνες…

27 Ιανουαρίου 2024

Συνάντηση «παραμυθάδων» της Λέσχης Αφήγησης Βόλου

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκίνησε το 2019 ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, δημοσιογράφου, διευθυντή…

27 Ιανουαρίου 2024