Παραπολιτικά

Η “Αργώ” καταπονείται – Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις… 

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο για την «Αργώ», που παρουσιάζει το πλοίο να έχει υποστεί φθορές, να έχει γδαρσίματα και να φέρει καρφιά. Το σκαρί που δεν έπρεπε ούτε σκόνη να το «γδέρνει» είναι κατακρεουργημένο από τα καρφώματα.
Λογικό επακόλουθο ό,τι συνέβη, αφού, από την αρχή της θητείας της, η απερχόμενη δημοτική αρχή την «αξιοποιεί» ως χριστουγεννιάτικη ατραξιόν και αδιάφορο ντεκόρ της παραλίας, κατά τους υπόλοιπους μήνες, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, καταπονώντας αβασάνιστα ένα πανάκριβο σκαρί, που ναυπηγήθηκε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια, χωρίς καρφιά, με φυσικό ξύλο και χειροποίητα σκοινιά για να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης. Τι κι αν υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες αυτά τα χρόνια; Οι αντιδρώντες στη μετατροπή της «Αργούς» σε χριστουγεννιάτικο και αποκριάτικο στολίδι αντιμετωπίζονταν με ειρωνεία και ύβρεις.

Τι «ψαρόβαρκα» την αποκαλούσαν προεκλογικά, τι ότι δεν ήταν ήχοι καρφιών αυτοί που ακούγονταν, κατά τους στολισμούς, αλλά τα τακούνια κάποιας κοπέλας από ζευγαράκι που είχε ανέβει στο πλοίο, τι ότι δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τον Δήμο η δημιουργία του Μουσείου της Αργούς.
Γι’ αυτό άλλωστε, ενώ βρήκαν έτοιμο από τους προηγούμενους τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό προσχεδίων για το Μουσείο, έφτασαν στον πέμπτο χρόνο της θητείας τους, για να φέρουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Για ένα έργο που είχε ήδη εγκριθεί ως προς την επιλεξιμότητά του και είχε το προβάδισμα για την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ, αφού ο διαγωνισμός για το Μουσείο χρηματοδοτήθηκε από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ξένοι με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το ομοίωμα της μυθικής Αργούς είναι στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας του Βόλου και εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Δεν έχουμε αυταπάτες για την ευαισθησία, την καλλιέργεια και τις δυνατότητές τους. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το