Πολιτισμός

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με συμβολικό –εορταστικό χαρακτήρα

To Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, το απόγευμα της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των μελών του και των φίλων του.
Η εθιμοτυπική αυτή πρώτη εκδήλωση του 2020, φέτος είχε ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και εορταστικό χαρακτήρα, λόγω του ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του (1920-2020).
Ως εκ τούτου, η νέα χρονιά είναι έτος- σταθμός, αφού σηματοδοτεί την αδιατάρακτη διαδρομή ενός αιώνα του ιστορικού σωματείου, που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, σε μια δέσμη από τομείς δραστηριότητας σε κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Όπως, μεταξύ άλλων, είπε η πρόεδρος Μαρία Σπανού «Το Λύκειο, ένα από τα αρχαιότερα γυναικεία και πολιτιστικά σωματεία της Θεσσαλίας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, κατόρθωσε να ενεργοποιήσει τις γυναίκες εκείνης της εποχής για την εξύψωση της θέσης τους. Μετά δε τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε πράξη ζωής το ιδεολόγημα: επιστροφή στις ρίζες, την εποχή που ακόμη η παράδοση δυστυχώς θεωρούνταν παρωχημένη, πισωδρομική. Στράφηκε στην ελληνική παράδοση αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό. Στη συνέχεια, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια διδάχτηκαν στο Λ.Ε.Β. την ομορφιά των ελληνικών χορών, τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ενδυμασιών, τα έθιμα και τα τραγούδια. Σε κάθε εποχή, με τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της, διαθέτοντας το μεράκι και την έμπνευση της γυναικείας ευρηματικότητας κατάφερε να διατηρήσει αμείωτο το ζήλο για τον εθελοντισμό, την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα, στην αυγή της δεύτερης εκατονταετίας του, το Λύκειο διευρυμένο, βαδίζει με αφοσίωση, χωρίς να λείπουν και οι αστοχίες, στην αποστολή του, προσανατολισμένος στις θεμελιώδεις πολιτιστικές του αξίες, που πάνω απ’ όλα είναι η διατήρηση της ελληνικότητας και η διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού».


Αυτά και άλλα ειπώθηκαν, όπως επισήμαναν και στους χαιρετισμούς τους, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, όσο και οι βουλευτές Μαγνησίας κ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου, αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ. Απόστολος Νάσιος. Όλοι τους δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τον πολύτιμο και ενεργό ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου ως μια σθεναρή εστία πολιτισμού διαφύλαξης της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βόλο και τη Μαγνησία, ευχόμενοι και στα επόμενα 100 χρόνια. Θερμό χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε επίσης η Βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ευχήθηκαν στη λυκειακή οικογένεια ο Βουλευτής Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, η πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, η πρόεδρος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου και ο Δ/νων Σύμβουλος Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Γιώργος Κίτσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Χάλαρη, Ιάσων Αποστολάκης, Ελένη Παπαθανασίου καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας.
Στην εκδήλωση παρών ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Θάνος, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα και μετέφερε το μήνυμά του, ευχόμενος μακροημέρευση του σωματείου.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με ένα σύντομο μουσικό χορευτικό πρόγραμμα από την ομάδα εμφανίσεων του ΛΕΒ, που παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Θεσσαλίας, με την επιμέλεια των δασκάλων χορού κ.κ. Γιάννη Πραντσίδη και Θανάση Μπέα. Η εμφάνιση των λεβεντόκορμων χορευτών (κορίτσια και αγόρια) με την παραδοσιακή ενδυμασία του Αλμυρού, προκάλεσαν ενθουσιασμό και έδωσαν μια άλλη γιορταστική νότα, η οποία συνεχίστηκε με κέφι και χορό των παραβρισκόμενων υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας, απαρτιζόμενη από τους: Χρήστο Δασκαλόπουλο-βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο –λαούτο και Μαρίνα Μπαρούτα-τραγούδι.
Για τη σημαντική επέτειο 100 χρόνων ζωής και δράσης του, του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου σχεδιάζονται και πρόκειται να οργανωθούν φέτος μια σειρά από πολιτιστικά γεγονότα, διασπαρμένα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνυφασμένα με την ιστορία, το παρόν και το αύριο του θεσμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το