Άρθρα

Η προσθήκη ενός μείγματος μπαχαρικών σε ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Της Ελένης Καραγιάννη

Η προσθήκη μιας σειράς μπαχαρικών στο γεύμα σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να το κάνετε πιο νόστιμο, αλλά η νέα έρευνα του Penn State υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τα οφέλη για την υγεία σας.
Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σίτισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες με έξι γραμμάρια μείγματος μπαχαρικών, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με το πότε έφαγαν ένα γεύμα με λιγότερα ή καθόλου μπαχαρικά.
«Εάν τα μπαχαρικά είναι εύγευστα για εσάς, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να κάνετε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πιο υγιεινό», δήλωσε η Connie Rogers, αναπληρωτής καθηγητής των διατροφικών επιστημών. «Δεν μπορούμε να πούμε από αυτήν τη μελέτη εάν ήταν ένα μπαχαρικό ειδικότερα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο μείγμα φαινόταν να είναι ευεργετικό».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα βασιλικού, φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ, ρίγανη, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά, δεντρολίβανο, θυμάρι και κουρκούμη για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να αυξηθεί όταν ένα άτομο τρώει ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη. Παρόλο που δεν είναι σαφές εάν αυτές οι βραχείες εκρήξεις – που ονομάζονται οξεία φλεγμονή – μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, η Rogers είπε ότι υποψιάζεται ότι είναι ένας παράγοντας, ειδικά σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Τελικά το χρυσό πρότυπο θα ήταν να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά και να χάσουν βάρος και να ασκηθούν» μας λέει.
Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς είναι δύσκολες και χρειάζονται χρόνο, αλλά αξίζει κάθε μέρα να προσπαθούμε για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το