Πολιτισμός

Η προσωπική ζωή οχτώ ζευγαριών σε βιβλίο – Τρία χρόνια έρευνας από τη συγγραφέα Λένα Διβάνη

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ήταν χθες το βράδυ η αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λένας Διβάνη «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» (εκδόσεις Πατάκη). Οκτώ ζευγάρια από το 1821 έως τη Χούντα που καλύπτουν την ιστορία της Ελλάδας, ένα βιβλίο αποτέλεσμα μίας έρευνας τριών χρόνων για την προσωπική ζωή των ζευγαριών.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Λένα Διβάνη τόνισε στην αρχή ότι είναι πολύ χαρούμενη που βρίσκεται στην πατρίδα της, τον Βόλο, για να παρουσιάσει το βιβλίο της.
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που με τυράννησε τρία χρόνια. Τρία χρόνια που με έκανε ντεντέκτιβ, για να ψάξω την ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων και να κάνω την ιστορία πιο διασκεδαστική και ανθρώπινη» ανέφερε η ίδια.
Το βιβλίο, σύμφωνα με την κ. Λένα Διβάνη, είναι το αποτέλεσμα μίας τεράστιας έρευνας. «Ερευνούσα για 3 χρόνια και ας γνώριζα τα ιστορικά στοιχεία. Τρία χρόνια ερευνούσα την προσωπική ζωή, που είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις στοιχεία, γιατί δεν καταγράφονται πουθενά και πρέπει να τα διασταυρώνεις» εξήγησε.

Όσον αφορά για ποιο ζευγάρι δυσκολεύτηκε περισσότερο να συγκεντρώσει στοιχεία, η κ. Λένα Διβάνη απάντησε για τον Χαρίλαο Τρικούπη και την αδερφή του. «Πρόκειται για ένα ζευγάρι που φαινομενικά δεν γίνεται τίποτα. Ο ένας διώχνει τους πιθανούς συντρόφους του άλλου και αναρωτιέσαι για ποιον λόγο. Ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχει μια τρομερή ιστορία από πίσω, με θανάτους, με πηγές κ.λπ.».

Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η αδερφή του Σοφία ήταν το ζευγάρι που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη συγγραφέα. «Ο λόγος ήταν επειδή ήξερα τα λιγότερα για αυτό το ζευγάρι. Αυτά που ανακάλυπτα ήταν «σοκέ» κατά κάποιο τρόπο. Ήταν λίγο σαν τη Ρεβέκκα της Δάφνη Ντι Μωριέ, που έκανε ταινία ο Χίτσκοκ.
Τα ζευγάρια που αναφέρονται στο βιβλίο καλύπτουν την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως τη Χούντα. «Διαβάζοντας το βιβλίο για όλα τα ζευγάρια με τη σειρά, μαθαίνεις την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως τη Χούντα» σημείωσε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου.
Να σημειωθεί ότι το βιβλίο αναφέρεται σε 8 ζευγάρια, ενώ διασκευάστηκε σε σειρά εννέα επεισοδίων που θα προβληθούν στην Cosmote, με τα ζευγάρια να είναι 9, αφού προστέθηκε ο Καποδίστριας.
Στην εκδήλωση παρουσίασης ομιλητές ήταν η Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το