Τοπικά

Η προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής – Φωταγώγηση Παπαστράτου με μήνυμα για την αναπηρία

Με φωταγώγηση του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου αύριο Κυριακή το απόγευμα αλλά και εθελοντική ενεργοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών σε διάφορες δράσεις το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα, στη χώρα, δίνει το «παρών» στις πλούσιες εκδηλώσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες στον Βόλο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας.

Σε ειδικά σχολεία, σε τμήματα ένταξης, στην παράλληλη στήριξη, τα εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) εργάζονται οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής που εφοδιασμένοι με σημαντικά γνωστικά εφόδια βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών με αναπηρία.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος πιστοποιήθηκε σχεδόν με άριστα πριν δύο χρόνια από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου παιδείας προσφέροντας υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στους φοιτητές που ξέρουν ότι μέσα στις σχολικές αίθουσες έχουν να διαχειριστούν διαφορετικής εκφάνσεις της ειδικής αγωγής.
Μάλιστα έχουν το προνόμιο σε σχέση με άλλες ειδικότητες παιδαγωγών και καθηγητών, να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές σχεδόν αμέσως μετά την απόφοίτησή τους, ενώ από το 2018 γίνονται πλέον και μόνιμοι διορισμοί.

Η πρόεδρος του παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής κ. Καφένια Μπότσογλου επισήμανε πως «θέλουμε να υπάρχει μια διαρκής φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία. Και αυτός είναι ο βασικός στόχος του τμήματός μας, να εκπαιδεύσουμε δηλαδή κατάλληλα τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς που θα σταθούν δίπλα σε αυτά τα άτομα. Πριν από δύο με τρία χρόνια το τμήμα έλαβε σχεδόν άριστα στο πλαίσιο πιστοποίησής του. Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι φοιτητές μας να προετοιμαστούν για να ενταχθούν αρμονικά στη σχολική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο επίπεδο της θεωρητικής κατάρτισης μέσα από τα μαθήματα αλλά έχουμε και ένα πολύ ενισχυμένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους σε πραγματικές συνθήκες. Αυτός ο συνδυασμός τους εξοπλίζει με πάρα πολύ καλά εργαλεία, ώστε, όταν μπουν στην αίθουσα, ως απόφοιτοι εκπαιδευτικοί να μπορούν να λειτουργούν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο για τα παιδιά. Έχουμε τόσο πολλά μαθήματα και κατευθύνσεις στο τμήμα, ώστε οι φοιτητές μας να έχουν γνώσεις για πιο συνηθισμένες περιπτώσεις. Βέβαια η περίπτωση κάθε ατόμου με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία είναι μοναδική και απαιτεί μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση. Μέσα, όμως από τα εργαλεία που διαθέτουμε, οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να προσεγγίζουν τα παιδιά με τη μέθοδο που χρειάζεται».
Στο πλαίσιο των δράσεων της μητρόπολης και άλλων συλλόγων για την αναπηρία το παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής συμμετέχει ενεργά μέσα από την εθελοντική παρουσία του. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα έχει δημιουργηθεί και εθελοντική ομάδα φοιτητών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου και ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου προεδρικού δέντρου από το Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

Υπέρτατη τιμή, χαρά και συνάμα ξεχωριστή εμπειρία και βίωμα ζωής για το Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου…

2 Δεκεμβρίου 2023

Δικαστής απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ περί προεδρικής ασυλίας – «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Η δικαστής Τάνια Τσάτκαν απεφάνθη χθες Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από…

2 Δεκεμβρίου 2023

Και έξι μήνες ίσως χρειαστεί η βυθοκόρηση Παγασητικού – «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο Αρ. Μπασδάνης

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η βυθοκόρηση, η απομάκρυνση δηλαδή υλικών από τον βυθό του…

2 Δεκεμβρίου 2023

Διπλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους: Ποιοι θα πάρουν αύξηση 3% και επιταγή ακρίβειας

Πάνω από 1,8 εκατ. συνταξιούχοι, δηλαδή το 70% των συνταξιούχων θα ενισχυθεί έως τις 31…

2 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και το λουτρό αίματος δύο ημέρες μετά την λήξη της εκεχειρίας με τη Χαμάς

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, στη δεύτερη ημέρα από τη λήξη της εκεχειρίας…

2 Δεκεμβρίου 2023

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΜ. ΦΟΡΛΙΔΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

2 Δεκεμβρίου 2023