Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

Το πρωί της Κυριακής έφτασε στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επίσκεψη της ΠτΔ για την 77η επέτειο απελευθέρωσης του Καστελόριζου έχει συμβολικό χαρακτήρα ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η Τουρκία έχει κορυφώσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το τελεσίγραφο της Ευρώπης για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε με ελικόπτερο τύπου Σινούκ και την υποδέχτηκε η στρατιωτική μπάντα και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλοι φορείς. Υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου υποδέχθηκαν την ΠτΔ σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή, μικρά παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές. Η κ.Σακελλαροπούλου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με κατοίκους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ελληνικότητα, ενώ σε ομιλία της που θα ακολουθήσει η ΠτΔ θα στείλει μήνυμα κυριαρχίας από το ακριτικό Καστελόριζο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν «θωρακίσει» το Καστελόριζο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει ότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εντείνει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί εδώ και ενάμιση μήνα στις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως το Καστελόριζο βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η ελληνική πλευρά πλευρά, πάντως, τόσο ενόψει της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Καστελόριζο όσο και της πιθανότητας οι Τούρκοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατεύματος που φρουρούν την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος. Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το