Τοπικά

«Η πραγματικότητα σαμποτάρει τον λόγο και το έργο της κυβέρνησης»

«Η πραγματικότητα επιμένει και σαμποτάρει εσχάτως όχι μόνο το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον κυβερνητικό λόγο», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» (John S.LatsisPublicBenefitFoundation)» και του N.Π.Δ.Δ.. με την επωνυμία «ΓενικόΝοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, τουΑντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», στις 28/01/2021.
Ο Βουλευτής σχολίασε ότι δεν μπορεί οι σημαντικότερες συνεισφορές που έχουν γίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και τόσους μήνες, εν μέσω πανδημίας, να έρχονται αποκλειστικά από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και όχι από την πολιτεία και να βαφτίζεται η τακτική αυτή από την κυβέρνηση ως επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή της Μαγνησίας, σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το πρώτο και το δεύτερο lockdown, η υπόθεση της διαμόρφωσης της δημόσιας υγείας της Μαγνησίας ήταν περισσότερο υπόθεση των πολιτικών γραφείων ορισμένων Βουλευτών της συμπολίτευσης, παρά παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας ή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας».
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στο κοινοβουλευτικό ερώτημα που είχε απευθύνει προς τον Υπουργό Υγείας και το οποίο παραμένει αναπάντητο σχετικά με την ανάγκη αυστηρής επιτήρησης των δομών που φιλοξενούν πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί στο Σουρλίγκειο Ίδρυμα Καναλίων και το Γηροκομείο Βόλου, όπου πλήθος φιλοξενούμενων και προσωπικού νοσεί.
«Πόσες φορές από την αρχή της πανδημίας δεν σας τονίσαμε με όλους τους τρόπους ότι υπάρχει ανάγκη μαζικών δωρεάν τεστ σε όλον τον πληθυσμό; Πόσες φορές δεν σας έχουμε τονίσει ότι υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί περιφερειακή διάσταση του ΕΟΔΥ, ώστε να έχουμε σαφή επιδημιολογική επιτήρηση και να μην είμαστε όπως σήμερα, στα τυφλά; Πόσες φορές έχουμε πει ότι χρειάζεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι υπάρχει ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας, προκειμένου να ενταχθούν και αυτές αποτελεσματικά στη μάχη απέναντι στον covid»,ρώτησε τον κ. Κοντοζαμάνη.
Αναφερόμενος στις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα εμβολιαστικά κέντρα, ο Βουλευτής σχολίασε ότι ενώ στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή και στη Διακομματική Επιτροπή είχε συμφωνηθεί ότι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας αποκλειστικά, εντούτοις η πραγματικότητα είναι και πάλι διαφορετική. «Στη Μαγνησία, μια περιοχή 250.000 κατοίκων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα στο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο του Βόλου, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και από προχθές στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Ποια είναι η συνδρομή των υπόλοιπων δομών υγείας στον εμβολιαστικό σχεδιασμό; Πού αλλού ακριβώς έχετε σχέδιο να ενεργοποιήσετε τέτοιες μονάδες;», διερωτήθηκε ο Βουλευτής, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά, όπως έκανε πρόσφατα σε σχετική ερώτησή του, το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται στα όρια του burnout, εξυπηρετώντας καθημερινά για τον εμβολιασμό τους πάνω από 100 άτομα και καλύπτοντας τις εφημερίες και τα επείγοντα περιστατικά για όλη την περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε ακόμη απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των βαριά κινητικά αναπήρων, των κατακεκλιμένων και όλων όσοι βρίσκονται σε πρακτική αδυναμία μετακίνησης από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
«Με την υγειονομική κρίση ακόμα παρούσα σας ζητώ για άλλη μια φορά να δείξετε την απαιτούμενη σοβαρότητα, να προχωρήσετε με μεγαλύτερη ταχύτητα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό του πληθυσμού και να οχυρώστε, επιτέλους, το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν μπορεί σήμερα, με 5.500 νεκρούς, να συζητάμε ακόμα ότι ο καθοριστικός παράγοντας ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι οι δωρεές που θα κάνουν οι εταιρείες», ανέφερε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Βουλευτής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το