Πολιτισμός

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση στον Βόλο

Στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων «Μια πόλη ένας συγγραφέας» τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους κατοίκους του Βόλου και των γύρω περιοχών να γνωρίσουν από κοντά την αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών Αγγελική Δαρλάση το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, στις 11 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο Public του Βόλου (Ογλ. 28 & Ι. Κονταράτου 9).
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγητές τους από επτά σχολεία του Βόλου ετοιμάζουν και παρουσιάζουν με τον δικό τους διαδραστικό τρόπο τα αγαπημένα τους βιβλία από το έργο της συγγραφέα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσες έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος συγγραφέας Δημήτρης Μαρέδης.

Πιο αναλυτικά, συμμετέχουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί:
14ο Νηπιαγωγείο – Ελεονώρα Φασουλίδου
24ο Νηπιαγωγείο – Σεραίνα Παχιού
1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς – Θεοδώρα Αντωνίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου – Ελένη Σαμακοβλή
7ο Γυμνάσιο Βόλου – Κωνσταντίνος Χαλούλης και Νάνσυ Γώγου
3ο ΓΕΛ Βόλου – Βασιλική Μελισσουργού
Τις ομάδες συντόνισαν ο Αντώνιος Αντωνίου, Υπεύθυνος Σχ. Δραστηριοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, και η Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος, συγγραφέας, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας.
Παράλληλα, η Αγγελική Δαρλάση, σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη «Το Στέκι του Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου θα συναντήσει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου τους μαθητές του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». Τέλος, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η συγγραφέας θα επισκεφθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς στο Πήλιο.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα νεανικά της μυθιστορήματα:
Το αγόρι στο θεωρείο που τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.
Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη. Ένα μυθιστόρημα που μας θυμίζει όλα αυτά που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, ένα βιβλίο για την προσπάθεια και τη δύναμη των καθημερινών ανθρώπων που χάρη σε αυτούς γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται η Ιστορία.

Επίσης στη σειρά της «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών εμπνέεται από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης και γράφει με τον δικό της τρόπο ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, δράκους και φίδια, γοργόνες, νάνους και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα και γενναίους ήρωες. Τα κείμενά της, γραμμένα σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις προφορικές παραδόσεις, πλαισιώνουν μοναδικά επιτείνοντας τη μαγεία οι εικόνες γνωστών σύγχρονων εικονογράφων.
Τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη σειρά είναι:
Οι Μοίρες (εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου)
Η Ελιά (εικόνες: Αιμιλία Κονταίου)
Το Πετροκάραβο (εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη)
Η Γοργόνα (εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή)
Ο λυράρης και οι νεράιδες (εικόνες: Βασίλης Γρίβας)
Το κάστρο της Ωριάς (εικόνες: Κατερίνα Βερούτσου)

Τέλος, κυκλοφορούν δύο ιστορίες της Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά και Η ξύπνια βασιλοπούλα στην πετυχημένη σειρά «Μικρές καληνύχτες» (για παιδιά από 3 ετών), οι διασκευές των κλασικών έργων Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας στη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία» (για παιδιά από 4 ετών), ενώ μόλις κυκλοφόρησε το γιορτινό της βιβλίο Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια ιστορία με φόντο τα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η χριστουγεννιάτικη μαγεία απλώθηκε στο Δυτικό Μέτωπο και οι άνθρωποι έκαναν πράξη το μήνυμα για αδελφοσύνη κι επί γης ειρήνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το