Τοπικά

“Η πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο” στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

01c9011b-f663-4753-b1df-68a04ed0b95a

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το επίκαιρο θέμα των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά λόγω ένοπλων συρράξεων ή παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ. στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και το νεοσύστατο σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου».

Είναι γεγονός ότι η συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση των σύγχρονων ένοπλων συρράξεων έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πολιτιστική κληρονομιά των εμπόλεμων περιοχών, παλαιότερα στην Ευρώπη, στην Ασία (Αφγανιστάν, Ιράκ) και πρόσφατα στη Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική. Η σύγχρονη αρχαιοκαπηλία έχει γίνει ιδιαιτέρως επικίνδυνη αφενός εξαιτίας του μη συμβατικού χαρακτήρα των σημερινών συγκρούσεων και, αφετέρου, της παγκοσμιοποίησης, η οποία ευνοεί την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών μέσω της δημιουργίας διεθνών δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της άμεσης πρόσβασης στη σχετική πληροφόρηση, διαδικτυακά.
Η διεθνοποίηση των καταστροφικών πράξεων ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης του Internet, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα της νέας κατάστασης.
Είναι προφανές ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η εξεύρεση άμεσα δραστικών λύσεων στο δύσκολο αυτό πρόβλημα. Οι λύσεις αυτές απαιτούν συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν από πλευράς ανθρωπιστικής, επιστημονικής αλλά και τεχνικής.
Η UNESCO, ο κατεξοχήν πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς με κύρια όπλα της δύο διεθνή συμβατικά κείμενα παγκόσμιας αναγνώρισης: τη Σύμβαση του 1970 για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους, και τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης μαζί με τα δύο Πρωτόκολλά της.

Για το θέμα αυτό έχουν προσκληθεί τρεις ειδικοί, οι οποίες ασχολούνται με το φλέγον αυτό αντικείμενο. Η Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρος της Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης, με θέμα: «Η πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο: παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών». Η Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, π. Ευρωβουλευτής, π. Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, με θέμα: «Πολιτιστική διπλωματία: το μονίμως μετέωρο βήμα». Η Βολιώτισσα Δρ Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, με θέμα: «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και ο ρόλος της ομώνυμης Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO».
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Μαγνησίας Δρ Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το