Πολιτισμός

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» τιμά τον ναύτη Γιάννη Μπόνο

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την τραγική επέτειο του άνανδρου τορπιλισμού της «Έλλης» στις 15 Αυγούστου 1940 στο νησί της Μεγαλόχαρης, στην Τήνο, τιμά τον ναύτη-θερμαστή Γιάννη Μπόνο από τη Νέα Ιωνία, που ήταν μεταξύ των νεκρών.
Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, άνανδρα και ύπουλα και με υποβρύχιο εν καταδύσει τορπίλισε το εύδρομο πολεμικό μας πλοίο «Έλλη», το οποίο με μεγάλο σημαιοστολισμό παρίστατο στις γιορτές της Μεγαλόχαρης τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Ο Γιάννης Μπόνος, προσφυγόπουλο από τη Νικομήδεια (γεννήθηκε το 1919) της Μικράς Ασίας, που κατοικούσε στα πρώτα προσφυγικά σπίτια (Τετράγωνο Θ’ με οδό Κρήτης 34) ως κληρωτός (21 ετών) κατατάχτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας στο εύδρομο (ελαφρύ) πολεμικό πλοίο «Έλλη» ως θερμαστής. Κατά την ώρα του τορπιλισμού (8.30 το πρωί) ο Γιάννης Μπόνος είχε βάρδια στο μηχανοστάσιο και ήταν ένας από τους πρώτους οκτώ νεκρούς.
Η Πολιτιστική Εστία «Ίωνες» τελεί το Σάββατο 15 Αυγούστου, ώρα 10.30 π.μ., μετά τη Θεία Λειτουργία της Ευαγγελίστριας, μία απέριττη εκδήλωση έξω από το σπίτι του Γιάννη Μπόνου (Κρήτης 34), κατά την οποία μετά από ολιγόλεπτη ομιλία του γεγονότος και δέηση τρισάγιου για τους πεσόντες στον τορπολισμό, η πρόεδρος θα αποκαλύψει τιμητική μαρμάρινη πλάκα, εντοιχισμένη στο σπίτι του.
Στην εκδήλωση κλήθηκαν να παραστούν οι Αρχές της πόλης.
Καλούνται τα μέλη της Εστίας «Ίωνες» και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και του Βόλου να παρευρεθούν (εν υπαίθρω).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το