Οικονομία

Η πολιτική τάξη της Ευρώπης: εγώ, η Μέρκελ, o Σόιμπλε..

Βαρουφάκης

Στην αποκάλυψη ορισμένων άγνωστων πτυχών των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό ινστιτούτο Hans Boeckler.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενός Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του το εξής:

Επειδή οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ -καθότι η ελληνική πλευρά αμφισβητούσε την ίδια τη λογική των προγραμμάτων των τελευταίων πέντε χρόνων-, αλλά υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα θέματα όπως η φοροδιαφυγή ή η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, γιατί να μην συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα νομοσχέδια που να περάσουν από τη Βουλή και εν τω μεταξύ να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, η απάντηση που έλαβε ήταν να το «Forget it». Οι εταίροι του διαμήνυσαν ότι θα έπρεπε να γίνει πλήρης αξιολόγηση και μόνο τότε να περάσουν τα νομοθετήματα από το Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί, επισημαίνοντας ορισμένα από τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας, όπως η ελάφρυνση χρέους προκειμένου η Ελλάδα να έχει χώρο να αναπνεύσει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και μια δέσμευση της Ελλάδας ότι δεν θα επιστέψει σε πρωτογενή ελλείμματα που προκάλεσαν την κρίση.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις προτάσεις των εταίρων ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως τα πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές δεν είναι λογικά και θα κάνουν πιο δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάτπυξη. Σχετικά με τις συντάξεις, δήλωσε πως συμφωνεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ανέφερε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με περικοπές συντάξεων. Άσκησε επίσης κριτική στην ιδέα της αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13 στο 23%.

Χρειαζόμαστε μια συμφωνία γρήγορα για να αποφύγουμε ένα ατύχημα, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, το οποίο η ιστορία θα καταγράψει ως μια αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, συμπεριλαμβάμένων εμού, του Αλέξη Τσίπρα, της Α. Μέρκελ, του κ. Σόιμπλε, του κ. Γιούνκερ….

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο Έλληνα υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη οι παριστάμενοι στο Ινστιτούτο Hans Boeckler, στη Γερμανία.

Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες που ανέβασε στο twitter o δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Welt Holger Zschaepitz,πλήθος κόσμου και τηλεοπτικές κάμερες βρέθηκαν στο χώρο της ομιλίας, ενώ δεν έλλειψαν και τα σχετικά πανό υποστήριξης με συνθήματα όπως «Αλλαγή για την Ελλάδα, αλλαγή για την Ευρώπη, αλλαγή για όλους».

Ο δημοσιογράφος της Welt μάλιστα δε δίστασε να σχολιάσει την υποδοχή: «Γιάνης popstar!», έγραψε στο twitter του.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το