Άρθρα

Η πόλη που πρέπει να σχεδιάσουμε, η πόλη που αφήνουμε πίσω

του Κυριάκου Μήτρου

Η πόλη του Βόλου έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Τίποτα το ιδιαίτερο ή το παράξενο μιας και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις, δεδομένου ότι σε έξι περίπου μήνες θα ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Στην πόλη του Βόλου όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς καλλιεργείται ένας διχαστικός και επικίνδυνος ,για τα τοπικά δεδομένα ,ανταγωνισμός με παντελή έλλειψη πολιτικών στοιχείων αντιπαράθεσης. Σε καθημερινή βάση πλέον γίνονται μάρτυρες οι συμπολίτες μας αντιπαραθέσεων με φρασεολογία και ενέργειες πρωτόγνωρες που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό αυτής της πόλης. Έχουμε γίνει μάρτυρες όλα αυτά τα χρόνια από ανεκδιήγητες ακραίες λεκτικές αναφορές, γεγονότα και αντιπαραθέσεις τόσο στον χώρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε δημόσιους χώρους, απέναντι σε εκείνους που διαφωνούν ή έχουν διαφορετική γνώμη από τους ίδιους. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν λεπτομέρειες των γεγονότων. Είναι γνωστό σε όλους πόσοι άνθρωποι μέχρι τώρα έχουν λοιδορηθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η πόλη κάνει είσοδο στην προεκλογική περίοδο. Είναι σίγουρο και λογικό ότι το κλίμα αυτό θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να υπάρξει συσπείρωση και δημιουργία δύο ενεργών στρατοπέδων. Άρα διχασμός της πόλης και τα αίτια αυτού του διχασμού θα έχουν κάθε άλλο παρά πολιτικά κριτήρια.
Με τον νέο εκλογικό Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και που θα ισχύσει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο δήμαρχος που θα εκλεγεί για να έχει πλειοψηφία και να λαμβάνει αποφάσεις με την παράταξή του πρέπει να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και να λάβει ποσοστό 50% συν 1 ψήφο. Αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο. Συμπέρασμα, αν θέλει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος να μπορεί να λειτουργήσει, να παίρνει αποφάσεις, να ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί, να εγκρίνονται τα τεχνικά προγράμματα και να εγκρίνονται οι δαπάνες λειτουργίας του Δήμου πρέπει να διέπεται από το πνεύμα της συνεργασίας, της συναίνεσης, της σύγκλισης των απόψεων για τη λήψη κάθε απόφασης. Αν ο δήμαρχος δεν διέπεται από τις αρχές αυτές τότε ο Δήμος περιέρχεται σε πλήρη τελμάτωση, σε αδράνεια και απραξία. Η παράμετρος αυτή όπως περιληπτικά ανέφερα πρέπει να αποτελέσει οδηγό στην προσεχή προεκλογική περίοδο. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να διεκδικήσουν το ανώτατο αυτό αξίωμα πρέπει να διέπονται από το πνεύμα της συνεννόησης και συνεργασίας και να δεσμευτούν επάνω στις αυτές τις αρχές. Αν λοιπόν οι συμπολίτες μας λάβουν υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει με μεγάλη σωφροσύνη να πάρουν τις κρίσιμες για την εποχή αποφάσεις με την ψήφο τους και οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να δεσμευτούν για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που θα επιδιώξουν να επιτύχουν με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τότε μόνο υπάρχουν ελπίδες ότι η πόλη θα κερδίσει πολλά στο μέλλον αφήνοντας πίσω τις μιζέριες και τις αντιπαλότητες που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το