Τοπικά

Η ποίηση γοητεύει τους εφήβους – 11ος λογοτεχνικός διαγωνισμός στο 1ο ΓΕΛ Βόλου με 85 συμμετοχές μαθητών

Η ποίηση όλο και περισσότερο γοητεύει τους εφήβους, όπως αποτυπώθηκε στον 11ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Βόλου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του σχολείου με στόχο να ενθαρρύνει τη σχέση των μαθητών με τον γραπτό λόγο. Εξάλλου το σχολείο παραδοσιακά συμμετέχει και σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς για το διήγημα και την ποίηση.
Έτσι φέτος παρά τις δύσκολες συνθήκες, η επιθυμία για εμβάθυνση στη λογοτεχνία υπερίσχυσε των προβλημάτων της πανδημίας και για ακόμη μια φορά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή 85 μαθητών.
Οι μαθητές από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Μαΐου έγραφαν ποιήματα και διηγήματα και οι απονομές των βραβείων έγιναν πριν λίγες μέρες.
«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους μαθητές μας για να εκφραστούν μέσα από την ποίηση και το διήγημα. Γι’ αυτό και διεξάγουμε τον λογοτεχνικό διαγωνισμό για ενδέκατη συνεχή χρονιά» ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου κ. Βούλα Λοντρίδου.

Ο φιλόλογος κ. Γιώργος Βουλγαρίδης τόνισε πως «κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Διαπιστώνουμε μάλιστα πως πολλά παιδιά ασχολούνται με την ποίηση. Δηλαδή από τους 85 συμμετέχοντες οι 70 και πλέον στράφηκαν στην ποίηση. Μάλιστα είναι τέτοια η διάθεσή τους να ασχοληθούν με την ποίηση, ώστε έρχονται στα διαλείμματα και μας λένε οι μαθητές ότι έγραψαν ένα ποίημα».
Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση για αυτή την τάση, είπε πως «πιστεύω ότι η αποξένωση και η απομόνωση των σημερινών ανθρώπων τούς οδηγεί να εκφραστούν μέσα από την ποίηση. Επίσης το άγχος που κατατρέχει τη νέα γενιά, την ωθεί να βρει διέξοδο και μέσα από την ποίηση».

Από την πλευρά της η φιλόλογος κ. Μωραΐτη Σταματία ερωτηθείσα για τη σχέση των εφήβων με τον γραπτό λόγο, απάντησε πως «οι έφηβοι είναι γεμάτοι από συναισθήματα και σκέψεις, ψάχνουν να βρουν τον προσανατολισμό τους, να σχηματίσουν εικόνες και όλο αυτό βρίσκει μια θετική διέξοδο στη γραφή, όπως είναι η ποίηση και το διήγημα. Και είναι σημαντικό που αυτό το συναισθηματικό φορτίο διαχέεται με ένα θετικό τρόπο. Εμείς μέσα από αυτό τον διαγωνισμό θέλουμε να δείξουμε στους μαθητές μας και έναν άλλο δρόμο για να εκφραστούν».
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Βικτώρια Σαμαρά έγραψε διήγημα με τίτλο «Ανοιξιάτικη νύχτα» αναφερόμενη στα όμορφα συναισθήματα και σκέψεις ενός κοριτσιού που βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς της στην εξοχή. Μάλιστα το διήγημα έχει και τη μορφή παραμυθιού.
Η μαθήτρια που απέσπασε και το Β΄ βραβείο στον ενδοσχολικό διαγωνισμό, ανέφερε «πως είναι πολύ σημαντικός αυτός ο λογοτεχνικός διαγωνισμός που διοργανώνει το 1ο ΓΕΛ Βόλου, καθώς οι μαθητές εκφράζονται και ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους».
Από τον ενδοσχολικό λογοτεχνικό διαγωνισμό διακρίθηκαν οι εξής:

Στον τομέα της ποίησης:
-Αριστείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στη Ζηνονίδη Ελένη, μαθήτρια της Γ’ τάξης για το ποίημά της με τίτλο «Μπλε».
-Α’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στη Γιαννοπούλου Στέλλα, μαθήτρια της Γ’ Τάξης για το ποίημά της με τίτλο «Γιατί εγώ».
-Β’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στη Χριστοφορίδη Δήμητρα, μαθήτρια της Γ’ Τάξης για το ποίημά της με τίτλο «Το δάκρυ».
-Γ’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στον Μαναρίδη Στέλιο, μαθητή της Α’ τάξης για το ποίημά του με τίτλο «Ζήσε».
-Γ’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στη Βουρβόλια Μαρία – Ευφραιμία, μαθήτρια της Α’ τάξης για το ποίημά της με τίτλο «Πατρίδα».
-Γ’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού ποίησης απονέμεται στη Σπανού Ευαγγελία – Αγάπη, μαθήτρια της Γ’ τάξης για το ποίημά της με τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι απλώς μια ανάμνηση».

Στον τομέα του διηγήματος:
-Α’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού διηγήματος απονέμεται στην Τσιργή Μαρία, μαθήτρια της Γ’ τάξης, για το διήγημά της με τίτλο «Σύνδρομο Down»
-Β’ βραβείο μαθητικού διαγωνισμού διηγήματος απονέμεται στη Σαμαρά Βικτωρία μαθήτρια της Α’ τάξης, για το διήγημά της με τίτλο «Ανοιξιάτικη νύχτα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το