Πολιτισμός

«Η ποίηση αποτελεί μία άσκηση ελευθερίας» – Εκδήλωση στον Βόλο με τους ποιητές Κ. Παπαγεωργίου και Γ. Ψάλτη

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, κτίριο Σπίρερ, με τους ποιητές κ.κ. Κώστα Παπαγεωργίου και Γιώργο Ψάλτη με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, οι οποίοι συνομίλησαν για την ποίηση.

Ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, συγγραφέας, σημείωσε ότι η ποίηση είναι τρόπος ζωής. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την ποίηση. Από εκεί και πέρα στον καθένα εναπόκειται να αξιολογήσει αυτή τη ροπή και την τάση, να θυσιάσει ή όχι πράγματα» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει πως «οι ορισμοί που έχουν κατά καιρούς δοθεί, είναι ωραία λόγια, ενδεχομένως ανταποκρίνονταν στο αίτημα της εποχής και της στιγμής κ.λπ., αλλά δεν μπορεί κανείς να δώσει έναν όρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αφελέστερος όρος που έχει δοθεί είναι «ασπασμός των αστέρων των αγγέλων προς τα άστρα». «Μια γλυκανάλατη προσέγγιση της ποίησης. Όπως έχει ειπωθεί πολύ σωστά, δεν μπορεί να οριστεί η ποίηση, διότι είναι κάτι απολύτως συνυφασμένο με την ύπαρξη του ανθρώπου» είπε ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου.
«Δεν έχω καμία μεταφυσική πίστη, ωστόσο πιστεύω ότι στην τέχνη υπάρχει το μεταφυσικό στοιχείο. Κάτι συμβαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος ενεργοποιείται με κάποια πράγματα και κάποιος άλλος τα αντιμετωπίζει με πλήρη αδιαφορία» επισήμανε.

«Η έμπνευση είναι απόρροια μίας άλλης αίσθησης που μπορεί κανείς να αποκτήσει με τα πράγματα, μία διαισθητική ικανότητα ή μία ενόραση, να διακρίνει στο πιο κοινότοπο πράγμα, στο πιο συνηθισμένο και καθημερινό μια άλλη διάσταση που δεν είναι συνηθισμένη» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Ένας ποιητής είτε γράφει είτε δεν γράφει είναι φορέας μηνυμάτων. Αν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, θα εκφράσει τα μηνύματα του οποίου είναι φορέας. Η λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα η ποίηση είναι μία άσκηση ελευθερίας και ένα πεδίο όπου κανείς πραγματώνει την ελευθερία του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το