Οικονομία

Οι πλειστηριασμοί καθυστερούν τη δόση

tsakalwtos stathakis

Φρένο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ βάζει η εμπλοκή στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους για τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που θα ισχύσουν για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια.

Πέραν των πλειστηριασμών δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές για ακόμα 9 προαπαιτούμενα, με σημαντικότερα τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τα 49 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί πλήρως τα 34, ενώ σε 5 υπάρχει καταρχήν συμφωνία αλλά απομένει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Με τα δεδομένα αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στο Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και το θέμα παραπέμπεται στο Εurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Πάντως σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με δέσμη προαπαιτουμένων που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο και το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης θα ενημερώσει την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις νέες ρυθμίσεις για τις τράπεζες.

Tο καυτό θέμα
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το καυτό κοινωνικό θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές και το οποίο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την εκταμίευση της δόσης είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, καθώς η διαφορά με τους δανειστές είναι σχεδόν χαοτική όσον αφορά τα κριτήρια για την προστασία.

Η διάσταση απόψεων τέθηκε και στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να κάνει λόγο για περιθώρια συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών και να εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθεί λύση.

Για έντιμο συμβιβασμό μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με πολιτική και θεσμική παρέμβαση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, σημείωναν ότι το όριο των 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία της κατοικίας και το εισοδηματικό όριο των 8.000 ευρώ που βάζουν οι δανειστές ως κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, καθώς αφήνουν εκτεθειμένα σε εξώσεις σχεδόν τα 8 στα 10 νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια.

«Αν δεν αναθεωρήσουν τη θέση τους οι θεσμοί για τα κριτήρια, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Το άλλο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο έχει να κάνει με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα την τρίτη κατά σειρά παράταση για την εφαρμογή του μέτρου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει προκύψει ή οριστική λύση για την επιβολή του μέτρου ή εξεύρεση ισοδύναμων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη επισήμανε ότι εάν η κυβέρνηση επανέλθει με κάποια άλλη πρόταση για τον ΦΠΑ και ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να τη δεχθούν.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση κληθεί να αποφασίσει μεταξύ οριζόντιων ισοδύναμων ή της επιβολής συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα επιλέξει το δεύτερο, την ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε πως η κυβέρνηση θεωρεί το 23% οριζόντιο μέτρο και το απορρίπτει καθώς «πλήττει ευρέως τις λαϊκές και μεσαίες οικογένειες».

Τρεις συντελεστές
Συγκεκριμένα η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της για τρεις συντελεστές για τον φόρο, 0%, 6% και 13%, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή εμπειρία για τη φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών δείχνει πως εντέλει το ύψος του φόρου κρίνεται με πολιτική απόφαση. Επίσης διευκρίνισε ότι αν η Αθήνα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο 23% και το 0%, «προφανώς και θα επιλέξουμε» τον μηδενικό συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στις φοροαπαλλαγές και τς εξετάζει μία προς μία προκειμένου να βρει ισοδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το