Τοπικά

Η πιο «γεμάτη» φυλακή της Ελλάδος το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου…

Ασφυκτικά γεμάτο είναι το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, καθώς οι υπάρχοντες κρατούμενοι είναι υπερδιπλάσιοι από τις προβλεπόμενες θέσεις, καταλαμβάνοντας μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την πρώτη θέση στην Ελλάδα, αποτελώντας την πιο «κορεσμένη» φυλακή της χώρας…

Ειδικότερα οι κρατούμενοι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, θα έπρεπε να είναι 54, αλλά αυτή τη στιγμή «φιλοξενούνται» υπερδιπλάσιοι και συγκεκριμένα 140 με το ποσοστό να ανέρχεται περίπου στο 265%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης με τον «υπερπληθυσμό» να αγγίζει το 260,38%, καθώς η χωρητικότητα του συγκεκριμένου σωφρονιστηρίου είναι για 53 κρατούμενους, ενώ έχει 85 παραπάνω (ήτοι 138).
Το «χάλκινο» μετάλλιο λαμβάνει το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής με 235,82% αφού από τους 162 κρατούμενους που θα έπρεπε να έχει, κρατούνταν μέχρι την πρώτη του μήνα 382 άτομα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τονίζεται ότι υπερπληθυσμός φυλακισμένων εμφανίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων κράτησης της χώρας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που είχαν γίνει.
Στις αυξημένες αφίξεις νέων κρατούμενων εστιάζει το ζήτημα η διεύθυνση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, τη στιγμή που προσελήφθησαν μόνο 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τονίζεται ότι επί 13 χρόνια δεν είχε ενταχθεί στην υπάρχουσα δύναμη ούτε ένας φύλακας και σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό κρατούμενων να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση στη φυλακή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ΕΚΚΝ Βόλου Βασίλης Ασπρόπουλος σημειώνει ότι με έγγραφα έχουν ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει αφενός μεν στην αποσυμφόρηση του Καταστήματος Κράτησης, με τη μεταγωγή κρατουμένων σε άλλες φυλακές της χώρας, αφετέρου δε στην άμεση πρόσληψη επιπλέον σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Το υπάρχον προσωπικό των 34 φυλάκων δεν επαρκεί και επιβάλλεται να γίνουν προσλήψεις, καθώς με τις τρέχουσες συνθήκες έντασης της εργασίας δεν βοηθιούνται και οι κρατούμενοι. Πριν από περίπου ένα εξάμηνο προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ πέντε υπάλληλοι και έκτοτε ουδείς.
Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο σε χρονικό ορίζοντα διετίας, καθώς μέχρι το 2021 θα βγουν στη σύνταξη επτά φύλακες και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την Αθήνα για επιπλέον προσωπικό.
Παράλληλα το θέμα της υποστελέχωσης αγγίζει και άλλους τομείς της λειτουργίας του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στη φυλακή με αποτέλεσμα στη θέση του να χρησιμοποιούνται δύο νοσηλευτές που όμως όπως είναι φυσικό δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχει καλυφθεί και η θέση του μάγειρα και έτσι χρησιμοποιείται ένας κρατούμενος για την παρασκευή του καθημερινού συσσιτίου.

«Υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και επίσης δεν υπάρχει ψυχολόγος για να βοηθήσει τους κρατούμενους. Ευτυχώς με τη συνεργασία του διευθυντή, του αρχιφύλακα και των συναδέλφων η κατάσταση στη φυλακή έχει ηρεμήσει και δεν θυμίζει το παρελθόν. Βέβαια πρέπει να γίνουν προσλήψεις για βελτιωθεί η ζωή και των κρατουμένων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ασπρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι από τους 140 φυλακισμένους, μόνο οι τέσσερις είναι Έλληνες και συγκεκριμένα Ρομά και οι υπόλοιποι αλλοδαποί που προέρχονται από πολλές διαφορετικές εθνικότητες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το