Τοπικά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με περισσότερα από 250 εκ. ευρώ δράσεις και προγράμματα για την στήριξη των ΑμεΑ

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία, παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Η Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Συλλόγου, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο σημαντικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ότι αφορά στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει το δίχτυ πρόληψης, κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και αλληλεγγύης. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ κτιριακές υποδομές, δράσεις και προγράμματα, που προσφέρουν δίκαιες και ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ειδικά για τη στήριξη Ατόμων με Αναπηρία η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί:

-Κέντρο Ανοιχτής Υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο DOWN στη Λάρισα, Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), Κέντρο ΧΑΡΑ Ι για άτομα με αυτισμό, Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών Ομάδων, επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες για ανθρώπους με αναπηρία στην Καρδίτσα, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων του πρώην ΘΧΠ – Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στα Τρίκαλα, αίθουσες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και αισθητηριακής χαλάρωσης (snoezelen) για ΑμΕΑ σε όλες τις Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αμπελώνα και Γιάννουλη.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και χρηματοδοτεί την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

– Ειδικός εκτυπωτής συστήματος γραφής τυφλών Braille για τις ανάγκες του Θεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών.

– Στηρίζει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για να μπορούν να στέλνουν δωρεάν, παιδιά με ειδικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (πρόγραμμα voucher) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

-Χρηματοδοτεί τη λειτουργία όλων των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ΚΔΗΦ ΑμεΑ καλύπτοντας το μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων σε αυτά.

-Φιλοξενεί και υποστηρίζει ειδικές αθλητικές διοργανώσεις (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, προκριματικοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποδοσφαίρου κωφών, αγώνες μπάσκετ με αμαξίδιο κ.α.).

-Επιχορηγεί κάθε χρόνο τη λειτουργία Συλλόγων προστασίας παιδιών με αναπηρίες.

-Χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.

Η κ.Κολυνδρίνη αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα προγράμματα που στηρίζει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως:
• Πιλοτική δράση που οδηγεί στην ψηφιακή έκδοση των εκπτωτικών καρτών που χρησιμοποιούν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις καθημερινές μετακινήσεις τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα inGOV.

• Εξήντα πέντε προσλήψεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού για την υποστήριξη μαθητών με αναπηρία για το σχολικό έτος 2022-2023 χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 897.400 ευρώ. Η δράση αφορά την πρόσληψη και στελέχωση μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία με 42 άτομα Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθώς και με 23 άτομα Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης. Δικαιούχος της δράσης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

• 13,2 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πρόσβαση 5.628 παιδιών φτωχών οικογενειών και ΑμΕΑ σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Περισσότερα από 5.620 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία, αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού υπερδιπλασιάζεται στα 13,2 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2020-2021» και «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2020-2021 ΑμΕΑ» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το