Άρθρα

“Η περιχαράκωση είναι αδυναμία…”

Φωτο Αναστασίου

Του Γιάννη Αναστασίου*

Η χωρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή… Η υπάρχουσα Βουλη σύντομα πιθανόν θα κλείθει να δώσει ευρύτερες ή και διαφορετικές κυβερνητικές λύσεις, των οποίων οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ομως μην εχουμε αυταπάτες δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ριζικά απο την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται και εχει υποχρεώση ν’ ασκήσει σκληρή και αυστηρή, αλλα κυρίως υπεύθυνη αντιπολίτευση, μιλώντας καθαρά στον ελληνικό λαό για τις θέσεις του και τις λύσεις που προτείνει στις δύσκολες επιλογές που υπάρχουν.
Το επιχείρημα οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι “ευτυχώς” αντιπολίτευση και μπορει πλεον ν’ αναμένει με τη λογική του ώριμου φρούτου το γκρέμισμα του ΣΥΡΙΖΑ απο τους πολιτες, ειναι βεβαίως το ένα ενδεχόμενο που μπορει να συμβει. Το αλλο ωστόσο που ισως ειναι και το πιθανότερο, ειναι να κληθεί σε ορατό χρόνο απο τη πολιτική συγκυρία και τις περιστάσεις να συμπεριφερθεί και πάλι ως η υπευθυνη ευρωπαϊκή δυναμη της χώρας που προττάσει το συμφέρον της πατρίδας απο το κομματικό.
Άκουσα τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ χθες στο Βολο να παρομοιάζει με “δούρειο ίππο” οσους βλέπουν στο μέλλον πιθανή τη συνεργασία σ’ ενα ευρύτερο σχήμα -χωρις πιθανόν τους ΑΝΕΛ- με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθετηςή μου μεταξυ άλλων επεσήμανα οτι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν να μείνουν μακριά απο λογικές περιχαράκωσης, οταν η χωρα και οι ανάγκες των πολιτών ειναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Υποστήριξα οτι η επικεφαλής της Δημοκρατικης Συμπαραταξης η Φωφη Γεννηματα, απέδειξε αυτούς του μηνες οτι δεν εινα μόνο η κόρη του Γ. Γεννηματα, αλλά, οτι ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορει να ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνθεσης και διεύρυνσης του χώρου, ώστε η κεντροαριστερά ως ο τρίτος σταθερός πολιτικός πόλος της χώρας να συμβαλει εστω “και στο και πεντε” εαν χρειαστεί, στο ιστορικό χρέος της Δημοκρατικης Παράταξης για τις όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
Η αλήθεια ειναι οτι η παρούςα ψυχολογία στους ψηφοφόρους του χώρου δεν ευνοεί την προοπτική των ευρύτερων συνεργασίων εξαιτίας των ψεμάτων πιυ εχουν ειπωθεί, του λαϊκισμού που δίχαςε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και του φόβου της αφομοίωσης απο την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας.
Η απαντηση βεβαίως δεν ειναι βεβαίως ούτε εύκολη, ούτε ομως και δεδομένη. Σημασία εχει η χωρα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να υλοποιηθούν με το λιγότερο δυνατό κοστος. Τα κόμματα άλλωστε υπηρετούν πρωτίστως την πατρίδα, τους πολιτες και το έθνος. Το ΠΑΣΟΚ ωφείλει να είναι έτοιμο ν’ απαντήσει σε όλες τις πιθανές εκδοχές της επόμενης μέρας…

* Ο Γιάννης Αναστασίου ειναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της “Δημοκρατικης Συμπαραταξης” στη Μαγνησία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το