Τοπικά

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου τίμησε την απελευθέρωση της πόλης

Με κατάθεση στεφάνων και λοιπές δράσεις η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου τίμησε την απελευθέρωση της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφεραν πως:

“Η απελευθέρωση της πόλης του Βόλου τιμήθηκε χθες το πρωί από εκπροσώπους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την κατάθεση στεφανιών στους χώρους θυσίας και αγωνιστικής δράσης της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης κατά της Κατοχής 1941-1944.

Σήμερα, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μας οδηγεί! Είμαστε απέναντι στα σχέδια εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα που έχουν τις υπογραφές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) και αντιπαλεύουμε την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που δίνουν αέρα στα πανιά στα διάφορα ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα για να ξεδιπλώσουν τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία τους.

Η κατάθεση των στεφανιών ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας όπου απαγχονίσθηκαν ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ΕΑΣΑΔίτες για την αντιστασιακή τους δράση. Ήταν ο χώρος όπου το ΕΑΜ τον Αύγουστο του 1943 πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση κάτω από την μύτη των Ιταλών ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στη Θεσσαλία. Η πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της 19ης του Οκτώβρη η μεγαλειώδης συγκέντρωση των κατοίκων της πόλης μόλις αποχώρησαν άρον-άρον από το Βόλο οι Γερμανοί ναζί.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφανιών στις φυλακές Αλεξάνδρας που λειτούργησαν σαν τόπος κράτησης, φυλάκισης και βασανισμού αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ από το καλοκαίρ9ι του 1941 μέχρι και τα μέσα του 1953 και στην διασταύρωση των οδών Ιωλκού με Αλεξάνδρας.

Τρίτος σταθμός ήταν η Κίτρινη Αποθήκη, που λειτούργησε σαν τόπος κράτησης, φυλάκισης και εκτέλεσης από την δωσιλογική στρατιωτική οργάνωση των ΕΑΣΑΔ, που είχε δημιουργηθεί με την καθοδήγηση, χρηματοδότηση των αστών της πόλης του Βόλου από τις αρχές του 1944 με στόχο την καταστολή και τρομοκράτηση του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος και των κατοίκων της περιοχής”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το